Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ο σακχαρώδης διαβήτης, ή πιο απλά διαβήτης, είναι μια ομάδα μεταβολικών νοσημάτων, όπου παρατηρούνται υψηλά  επίπεδα σακχάρου στο αίμα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Οφείλεται σε ανεπάρκεια της ορμόνης ινσουλίνης ή σε αντίσταση των κυττάρων του οργανισμού στη δράση της ή και στα δύο. Η ινσουλίνη εκκρίνεται από το πάγκρεας και είναι απαραίτητη στα κύτταρα, ώστε να μπορούν να προσλαμβάνουν και να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας.

Αναγνωρίζονται σήμερα 3 κύριοι τύποι διαβήτη:

  1. Ο διαβήτης τύπου 1 (παλαιότερα γνωστός ως ινσουλινοεξαρτώμενος ή νεανικός διαβήτης), που αποτελεί το 5-10% των περιπτώσεων και εμφανίζεται κυρίως στην παιδική ηλικία.
  2. Ο διαβήτης τύπου 2 (παλαιότερα γνωστός ως μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης ή διαβήτης των ενηλίκων), που αποτελεί το 90% τωνπεριπτώσεων και εμφανίζεται κυρίως σε υπέρβαρους ενήλικες.
  3. Ο διαβήτης της κύησης.

 

Τα συμπτώματα του διαβήτη χαρακτηρίζονται από την κλασική τριάδα, πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία. Οι νεφροί δεν μπορούν να επαναρροφήσουν τη γλυκόζη, όταν αυτή αυξηθεί πάνω από κάποια επίπεδα, με αποτέλεσμα να διαφεύγει στα ούρα συμπαρασύροντας μαζί της πολύ νερό (πολυουρία). Η απώλεια νερού με τα ούρα προκαλεί αυξημένη ανάγκη για πρόσληψή του (πολυδιψία), ενώ η αυξημένη όρεξη (πολυφαγία) οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να χρησιμοποιήσει την ενέργεια που προσλαμβάνει με την τροφή με συνέπεια να εξακολουθεί να πεινάει.

Πρόκειται για σοβαρότατη νόσο, που προσβάλλει τα περισσότερα συστήματα του οργανισμού. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει πολλές οξείες και χρόνιες επιπλοκές, ακόμα και το θάνατο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει πια λάβει διαστάσεις «επιδημίας» σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα εκτιμάται ότι πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη και το κόστος από τις συνέπειες της νόσου ξεπέρασε το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ το 2014. Στη χώρα μας οι γνωστοί διαβητικοί ανέρχονται σε 400.000, αλλά ο πραγματικός αριθμός μαζί με τις αδιάγνωστες περιπτώσεις μπορεί και να ξεπερνά τις 600.000.

Η ετυμολογία της λέξης «Διαβήτης» προέρχεται από το ρήμα «διαβαίνω».
Το χρησιμοποίησε πρώτος ο Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας Απολλώνιος ο Μεμφίτης γύρω στο 230 π.Χ., για να περιγράψει το φαινόμενο πολυδιψίας και πολυουρίας των διαβητικών ασθενών.
Είναι σαν το νερό, που πίνει συνεχώς ο διαβητικός, να «διαβαίνει» από μέσα του και να αποβάλλεται αναλλοίωτο κατά την ούρηση.

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη, που προσβάλλει το εσωτερικό των ματιών.

Οφείλεται στη βλαβερή επίδραση που έχει η παρατεταμένη υπεργλυκαιμία στα μικρά αγγεία του αμφιβληστροειδή, του νευρικού χιτώνα του ματιού που προσλαμβάνει τα οπτικά ερεθίσματα.

Είναι μια προοδευτική νόσος και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για την όραση.

 

 

Ποιοι κινδυνεύουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Ποιοι κινδυνεύουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια σοβαρότατη νόσος, που απειλεί την όραση όλων των ασθενών με διαβήτη, ανεξάρτητα από τον τύπο του. Όσο μεγαλύτερο

Περισσότερα

Μορφές και παθογένεση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Μορφές και παθογένεση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι το αποτέλεσμα της προσβολής των μικρών αγγείων του αμφιβληστροειδή. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα οδηγούν

Περισσότερα


Συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Συμπτώματα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Στα αρχικά της στάδια η νόσος είναι συνήθως ασυμπτωματική και μπορεί να παραμένει έτσι, ακόμα και όταν έχει επέλθει επιδείνωση. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων

Περισσότερα

Η οφθαλμολογική εξέταση στο διαβητικό ασθενή

Η οφθαλμολογική εξέταση στο διαβητικό ασθενή

Σε κάθε ασθενή που διαγιγνώσκεται με διαβήτη πρέπει να γίνεται πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος, που περιλαμβάνει μέτρηση της οπτικής οξύτητας, εξέταση των

Περισσότερα


Αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας

Σε κάθε περίπτωση ο διαβητικός ασθενής πρέπει να έχει απόλυτα ρυθμισμένο το σάκχαρό του αλλά και τους άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως την αρτηριακή

Περισσότερα

Άλλες συνέπειες του διαβήτη στα μάτια

Άλλες συνέπειες του διαβήτη στα μάτια

Αυξημένος κίνδυνος για γλαύκωμα Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα νοσημάτων που αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση πάνω από τα όρια αντοχής του οπτικού νεύρου, το

Περισσότερα


Ενημερωτικό Έντυπο Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας

Ενημερωτικό Έντυπο Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας

Δείτε το ενημερωτικό μας Έντυπο Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας(24 σελίδες, τύπου pdf)

Περισσότερα