Δελτίο Τύπου για την διάλεξη 11-01-2014

Αποκατάσταση χαμηλής όρασης – Βοηθήματα



  Μια μοναδική διάλεξη
 στο Athens Eye Hospital ενός διακεκριμένου Οφθαλμιάτρου.



   Πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Ιανουαρίου, δόθηκε στην Αθήνα (Athens Eye Hospital, Γλυφάδα) μια λίαν ενδιαφέρουσα ενημερωτική, αλλά και πρωτοποριακή διάλεξη για το κοινό με θέμα «Αποκατάσταση χαμηλής όρασης – Βοηθήματα» από τον ευφήμως γνωστό διακεκριμένο Οφθαλμίατρο Στέλιο Δ. Καρδιτσά MD, PharmD, PhD, διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, με εξαετή ειδίκευση στη Μ. Βρετανία και τετραετή μετεκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, ειδικό στην αποκατάσταση χαμηλής όρασης παίδων και ενηλίκων.

   Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του κ. Καρδιτσά σ’ ένα πρωτοποριακό διεθνές ερευνητικό  Πρόγραμμα με τίτλο «Προσδιορισμός της γενετικής και μοριακής βάσης των κληρονομικών μορφών των δυστροφιών του αμφιβληστροειδούς σε Έλληνες ασθενείς». Το Πρόγραμμα διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, με επιστημονικό υπεύθυνο και συντονιστή για τη χώρα μας τον Δρα Κωνσταντίνο Νικόπουλο, μοριακό γενετιστή στο ως άνω Πανεπιστήμιο της Ελβετίας, ο οποίος και ανέπτυξε τον τρόπο διεξαγωγής του, καθώς και τη μεγίστη αξία που έχει για την Οφθαλμολογία και την προσφορά βοήθειας σε πάσχοντες.  Ιδιαίτερα τόνισε την ανεκτίμητη ενεργή επιστημονική και κλινική υποστήριξη του κ. Καρδιτσά στο Πρόγραμμα, δίδοντας τη δυνατότητα συμμετοχής της Ελλάδος σ’ αυτό. Ο κ.Καρδιτσάς δραστηριοποίειται, τόσο στην Θεσσαλονίκη, όπου από το 1997 ίδρυσε και διευθύνει το Ελληνικό Οφθαλμολογικό Ιατρείο Αποκατάστασης Χαμηλής Όρασης, αλλά και πρόσφατα στο Athens Eye Hospital, όπου διευθύνει το μοναδικό νοσοκομειακό τμήμα αποκατάστασης χαμηλής όρασης σε όλη την Ελλάδα.

   Στην ομιλία του ο κ. Καρδιτσάς ανέπτυξε το θέμα του επαγωγικά, με την εξειδικευμένη γνώση του, εν είδει υποδειγματικού πανεπιστημιακού μαθήματος με προβολή ενδεικτικών, κατά περίπτωση, διαφανειών και με λόγο εκφραστικό, προσφέροντας πολύτιμη γνώση στο κοινό μαζί με συμβουλές για την όραση, καθώς και για τα προβλήματα και την αποκατάσταση διαφόρων παθήσεών, όπως οι ωχροπάθειες, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η μελαχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα, καθώς και πολλών παιδοοφθαλμολογικών παθήσεων, χαρίζοντας συνάμα ευεργετική αισιοδοξία με το επί φωτεινού πίνακος προβαλλόμενο μήνυμα:

«Στην εποχή μας δεν υπάρχει πλέον φραγμός όρασης. Ο,τιδήποτε μπορεί να δει ένας φυσιολογικός οφθαλμός, μπορεί να δει και ο ασθενής με χαμηλή όραση».