Eκπαιδευτικό Σεμινάριο Απριλίου 2015

Θέμα : «Αντιμετώπιση Νεανικού Καταρράκτη»
ομιλητές: Μαρία Φωτοπούλου και Γεράσιμος Ραλλάτος.

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των Οφθαλμιάτρων, που υποστηρίζει με συνέπεια τα τελευταία χρόνια το Athens Eye Hospital, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: Η Αντιμετώπιση του Νεανικού Καταρράκτη.

Αν και στη συνείδηση του κόσμου η θόλωση του φακού του ματιού (γνωστή και ως καταρράκτης) είναι συνυφασμένη με την προχωρημένη ηλικία, εντούτοις πολλά είναι τα περιστατικά που αφορούν μικρά παιδιά ακόμα και νεογέννητα.

Οι αιτίες είναι πολλές και περιλαμβάνουν γενετικά και μεταβολικά νοσήματα, λοιμώξεις, διάφορα σύνδρομα (όπως το σύνδρομο συγγενούς ερυθράς) και τοξική επίδραση από φάρμακα ή ακτινοβολία. Αρκετά συχνά όμως (1/3 των περιπτώσεων), η αιτία του νεανικού καταρράκτη παραμένει άγνωστη.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο χώρο της βιβλιοθήκης του Athens Eye Hospital και η προσέλευση των συναδέλφων Οφθαλμιάτρων ήταν μεγάλη.

Η αντιμετώπιση του νεανικού καταρράκτη, όπως και στην περίπτωση του γεροντικού, συνίσταται στη χειρουργική αφαίρεση του θολωμένου φακού. Υπάρχουν όμως σημαντικότατες διαφορές και ιδιαιτερότητες, που κάνουν τόσο τη σχεδίαση όσο και την εκτέλεση της επέμβασης εξαιρετικά δύσκολη.

Ενώ για παράδειγμα στις περισσότερες περιπτώσεις ηλικιωμένων με καταρράκτη μπορούμε να αναβάλουμε την επέμβαση για κάποιο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση ενός βρέφους με θόλωση στον οπτικό άξονα, κάθε καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αμβλυωπία και μόνιμη ελάττωση της όρασης. Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος του τμήματος Παιδοοφθαλμολογίας και Στραβισμού του Athens Eye Hospital κ. Γεράσιμος Ραλλάτος, χειρουργός με τεράστια εμπειρία και έμφαση στο νεογνικό–παιδικό καταρράκτη, οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν γίνονται ακόμα πιο δύσκολες αν συνυπολογιστούν και άλλα προβλήματα όπως η πιθανότητα ανάπτυξης νεογνικού γλαυκώματος.

Η κ. Μαρία Φωτοπούλου, παιδοοφθαλμίατρος, αναπληρώτρια διευθύντρια της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία μίλησε για το νεανικό καταρράκτη με στοιχεία από την πολύχρονη εμπειρία της.
Ο υπεύθυνος του τμήματος Παιδοοφθαλμολογίας και Στραβισμού του Athens Eye Hospital κ. Γεράσιμος Ραλλάτος παρουσίασε μια σειρά από δύσκολα περιστατικά που ο ίδιος έχει χειρουργήσει, αναλύοντας τα σημεία προσοχής κατά την εκτέλεση αυτών των επεμβάσεων, καθώς και το πόσο μπορεί να διαφέρει η εγχείρηση από παιδί σε παιδί.

Ο κ. Γεράσιμος Ραλλάτος αναφέρθηκε επίσης στις νέες σχεδιάσεις ενδοφακών, που χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στο νοσοκομείο, όπως ο φακός Tassignon, ο οποίος εκμηδενίζει την πιθανότητα δευτερογενούς θόλωσης, φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό στους παιδιατρικούς καταρράκτες.

Μετά τις παρουσιάσεις των δύο ομιλητών, ακολούθησε ζωηρή συζήτηση με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων Οφθαλμιάτρων καθώς και η παρουσίαση ενός δύσκολου παιδιατρικού περιστατικού αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς, που χειρουργήθηκε από τον κ. Χαράλαμπο Ραλλάτο διευθυντή του τμήματος Αμφιβληστροειδούς-Υαλοειδούς στο Athens Eye Hospital.