11. Σε τι διαφέρει η εγχείρηση καταρράκτη ανά τον κόσμο, από κέντρο σε κέντρο ή από ιατρό σε ιατρό;


Αν και τα βασικά τμήματα της επέμβασης είναι σχεδόν πάντα τα ίδια, υπάρχουν ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες, που πραγματικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να μετατρέψουν το τελικό αποτέλεσμα από απλά επιτυχημένο σε ιδανικό.

Ένα σημείο, που φαίνεται να διαφέρει αρκετά από χειρουργό σε χειρουργό, είναι ο τρόπος που αυτός χειρίζεται το μάτι κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Πολλοί χειρουργοί εκτελούν ικανοποιητικά τους απαραίτητους χειρισμούς, καταλήγουν όμως να προκαλούν δυσφορία στους ασθενείς τους.

Ορισμένοι πάλι χειρουργοί κάνουν λίγο μεγαλύτερη την τομή στον κερατοειδή, για τη δική τους άνεση κατά την επέμβαση, προκαλώντας όμως έτσι μεγαλύτερο αστιγματισμό από τον αναμενόμενο και επηρεάζοντας το τελικό οπτικό αποτέλεσμα.

Στη φάση της φακοθρυψίας ένας λιγότερο έμπειρος χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια στο μηχάνημα και για περισσότερη ώρα, από ό,τι πραγματικά χρειάζεται.

Έτσι αυξάνει η πιθανότητα βλάβης των γειτονικών ιστών και ιδιαίτερα του ενδοθηλίου του κερατοειδούς, με αποτέλεσμα καθυστέρηση της πλήρους αποκατάστασης της όρασης.

Στο Athens Eye Hospital, οι πεπειραμένοι χειρουργοί του, εκτελούν πάνω από 10.000 επεμβάσεις καταρράκτη ετησίως με ακρίβεια, ταχύτητα και ασφάλεια. Ο ασθενής δεν αισθάνεται καμία δυσφορία κατά την επέμβαση, η οποία διαρκεί λίγα μόνο λεπτά, και ο ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος, σε συνδυασμό με τη χρήση των ποιοτικότερων ενδοφακών που υπάρχουν διαθέσιμοι παγκοσμίως, εγγυάται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Επιπλέον στην κλινική μας έχει προστεθεί ένας επιπλέον χειρισμός στην επέμβαση του καταρράκτη, που εξασφαλίζει τη διατήρηση του βέλτιστου αποτελέσματος και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.


Είναι συχνό φαινόμενο, μετά την πάροδο κάποιων ετών, το οπίσθιο τοίχωμα του σάκου, όπου τοποθετείται ο ενδοφακός, να θολώσει, λόγω πολλαπλασιασμού των λίγων επιθηλιακών κυττάρων που παρέμειναν μετά την επέμβαση, προκαλώντας ξανά θόλωση της όρασης (δευτερογενής καταρράκτης ή θόλωση του οπισθίου περιφακίου). Η κατάσταση αυτή, αν και αντιμετωπίζεται σχετικά εύκολα με ένα ειδικό Laser, εντούτοις είναι ενοχλητική.
 
Εξάλλου το Laser προκαλεί παράπλευρες θερμικές βλάβες κατά την εφαρμογή του.

Στο Athens Eye Hospital εκτελούμε σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από την πρόσθια, και οπίσθια καψουλόρηξη, δηλαδή δημιουργούμε ένα κυκλικό άνοιγμα και στο πίσω μέρος του σάκου (που παραδοσιακά οι χειρουργοί δεν πειράζουν κατά την εγχείρηση του καταρράκτη), εκμηδενίζοντας έτσι το ενδεχόμενο να εμφανιστεί δευτερογενής θόλωση του οπισθίου περιφακίου.