Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρότερες νόσοι του ματιού, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε τύφλωση, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η εκφυλιστική ωχροπάθεια, εντούτοις ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας και των πόρων που διατίθενται για την έρευνα στην οφθαλμολογία, προορίζεται για την εύρεση νέων τεχνικών αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας, αλλά και των άλλων διαθλαστικών ανωμαλιών όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.

Είναι όντως παράδοξο πώς η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη διευκόλυνση ανθρώπων με διαθλαστικές ανωμαλίες (που στην ουσία δεν πάσχουν από κάποιο νόσημα και μπορούν απλά να φορέσουν γυαλιά) παρά στα σοβαρότερα νοσήματα των ματιών, που δημιουργούν τεράστια κοινωνικοικονομικά προβλήματα και επηρεάζουν τις ζωές ανθρώπων όλων των ηλικιών, πολλές φορές με μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Είναι αλήθεια ότι η πρεσβυωπία αφορά κάποια στιγμή όλους μας, μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί πολύ απλά με γυαλιά, χωρίς τις νεώτερες, πολύπλοκες επεμβατικές μεθόδους. Καμία από αυτές τις χειρουργικές τεχνικές δεν επαναφέρει το οπτικό μας σύστημα στη λειτουργική κατάσταση που είχε σε νεαρή ηλικία. Δεν είναι άλλωστε δυνατό κάποια ανθρώπινη επινόηση να υποκαταστήσει τον θαυμαστό και εξαιρετικά λεπτεπίλεπτο μηχανισμό της προσαρμογής, που δημιούργησε ο Θεός.

Αυτό που προσπαθούμε, μέσα από ένα σύνολο συμβιβασμών, είναι να επιτύχουμε μια ψευδοπροσαρμογή, ώστε να επιτρέψουμε στους ανθρώπους, που για τους δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να φορούν γυαλιά, να λειτουργούν χωρίς προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Στο Athens Eye Hospital αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τα γυαλιά με σεβασμό και ειλικρίνεια. Τους ενημερώνουμε αναλυτικά για τα υπέρ και τα κατά όλων των νέων τεχνικών, και τους βοηθάμε να κάνουν τη σωστή επιλογή της μεθόδου αντιμετώπισης που τους ταιριάζει, χωρίς να τους αφήσουμε να παρασυρθούν από φανταχτερούς τίτλους και διαφημίσεις, που καλλιεργούν υπερβολικές και αβάσιμες προσδοκίες.


Συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας

Γυαλιά

Η χρήση κατάλληλων διορθωτικών φακών σε σκελετό γυαλιών είναι ο παλαιότερος και απλούστερος στην υλοποίησή του τρόπος για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας.

Σήμερα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού φοράει ήδη γυαλιά από νεαρή ηλικία για τη διόρθωση της μακρινής όρασης (λόγω μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού) και είναι εξοικειωμένο με την ευκολία αλλά και τα μειονεκτήματα που έχει η καθημερινή χρήση των γυαλιών.

Με την έναρξη της πρεσβυωπίας, μετά την ηλικία των 40-50 ετών, είναι φανερό ότι τα γυαλιά που εδόθησαν για την μακρινή όραση, δεν είναι κατάλληλα και για την προσαρμογή στις κοντινές αποστάσεις, όπως π.χ. κατά το διάβασμα.

Το ζήτημα προκύπτει, επειδή τα νέα, κατάλληλα για κοντινές αποστάσεις, πρεσβυωπικά γυαλιά δεν είναι ταυτόχρονα κατάλληλα και για μακριά. Έτσι ο ασθενής αναγκάζεται να χρησιμοποιεί δύο ζευγάρια γυαλιών: ένα για μακριά και ένα για κοντά (απόσταση ανάγνωσης). Σήμερα μάλιστα όπου οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας, και των οποίων οι οθόνες βρίσκονται σε μια «ενδιάμεση» απόσταση (ούτε μακριά σε απόσταση αρκετών μέτρων, αλλά ούτε και κοντά στα 30-40 εκ. που είναι η απόσταση ανάγνωσης) ορισμένοι μπορεί να αισθανθούν ότι χρειάζονται και ένα τρίτο ζευγάρι γυαλιών για τον υπολογιστή.

Είναι προφανές ότι το νέο πρόβλημα που προστίθεται στη ζωή του ατόμου που ήδη φοράει γυαλιά για μακριά είναι η συνεχής εναλλαγή των γυαλιών, ανάλογα με την απόσταση που θέλει να εστιάσει.

Η λύση βρέθηκε με διάφορους συνδυασμούς φακών που έχουν διαφορετική ισχύ σε διάφορα σημεία της επιφάνειάς τους, οι οποίοι όμως προϋποθέτουν κάποια εξοικείωση στη χρήση τους από το άτομο που τα φοράει.

Γυαλιά με διπλοεστιακούς φακούς έχουν δύο διακριτές περιοχές στην επιφάνειά τους: μία για μακριά και μία για κοντά. Αν και μερικά άτομα εξυπηρετούνται από αυτή τη διάταξη, τα διπλοεστιακά γυαλιά προκαλούν συχνά ζάλη κατά τη μετάβαση από τα μακριά στα κοντά, ενώ η ιδιαίτερη εμφάνισή των φακών τα κάνει να φαίνονται αντιαισθητικά.

Οι πολυεστιακοί φακοί έχουν 2 κέντρα, το άνω κέντρο με ισχύ για τη μακρινή όραση και το κάτω για την κοντινή. Έχουν το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι η περιοχή ανάμεσα στα 2 κέντρα έχει «ενδιάμεση ισχύ» και με τη κατάλληλη εξοικείωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ενδιάμεσες αποστάσεις, όπως π.χ. για την οθόνη ενός υπολογιστή γραφείου, κοστίζουν όμως ακριβότερα.

Στην πράξη υπάρχουν ασθενείς που δηλώνουν ευχαριστημένοι από τη χρήση τέτοιων γυαλιών, ενώ άλλοι δεν τα ανέχονται καθόλου.

Φακοί επαφής

Παρά τη μικρότερη επιφάνεια των φακών επαφής σε σχέση με τους φακούς των γυαλιών οράσεως, η σύγχρονη τεχνολογία έχει καταφέρει να τους μετατρέψει σε πολυεστιακούς με αντίστοιχη λογική χρήσης με τα πολυεστιακά γυαλιά.

Οι πολλές διαφορετικές σχεδιάσεις μαρτυρούν την αδυναμία ανεύρεσης μιας απόλυτα ικανοποιητικής λύσης, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και τα συνήθη προβλήματα που δημιουργούν οι φακοί επαφής (όπως λοιμώξεις) αν δεν συντηρηθούν σωστά και δεν χρησιμοποιηθούν με σύνεση.

Ασκήσεις

Αν και σε διάφορα περιοδικά ή εκλαϊκευμένα βιβλία ιατρικής αναφέρονται κάποιες «ασκήσεις» που μπορούν να καθυστερήσουν την έλευση της πρεσβυωπίας «γυμνάζοντας» τους ακτινωτούς μύες, εντούτοις αυτές έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι αποτελεσματικές.

Επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας

Πολλοί άνθρωποι με διαθλαστικές ανωμαλίες, είτε λόγω της εργασίας τους, είτε για λόγους αισθητικής ή άλλους προσωπικούς λόγους, βρίσκουν τα γυαλιά και τους φακούς επαφής ακατάλληλα για τον δικό τους τρόπο ζωής. Για αυτούς τους ανθρώπους η σύγχρονη οφθαλμολογία προσφέρει διάφορες επεμβατικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του διαθλαστικού τους προβλήματος.

Στις περιπτώσεις νέων ατόμων με μυωπία, υπερμετρωπία ή και αστιγματισμό, όπου τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας δεν έχουν ακόμα αρχίσει, ο βαθμός ικανοποίησης από τις διαθλαστικές επεμβάσεις είναι μεγάλος. Η εμφάνιση όμως των πρώτων συμπτωμάτων της πρεσβυωπίας επαναφέρει το πρόβλημα, αυτή τη φορά για την κοντινή όραση, και μπορεί να καταστήσει τη χρήση κάποιων γυαλιών για κοντά αναπόφευκτη.

Καμία από αυτές τις επεμβατικές μεθόδους δεν αποκαθιστά τη δυνατότητα εστίασης στις διάφορες αποστάσεις που είχε το οπτικό μας σύστημα σε νεαρή ηλικία. Αυτό που προσπαθούν να επιτύχουν αυτές οι μέθοδοι, μέσα από μια σειρά συμβιβασμών, είναι να τροποποιήσουν έτσι το οπτικό σύστημα του ατόμου, ώστε να του επιτρέψουν να αντεπεξέλθει στον απαιτητικό τρόπο ζωής της εποχής μας, χωρίς να είναι εξαρτημένο από γυαλιά ή φακούς επαφής.

Monovision

Μια αρκετά διαδεδομένη συμβιβαστική λύση με αρκετούς υποστηρικτές αποτελεί το λεγόμενο monovision. Πρόκειται ουσιαστικά για την διαφορετική ρύθμιση των δύο ματιών του ατόμου, ώστε το ένα μάτι να μπορεί να εστιάζει μακριά και το άλλο κοντά.

Αν και αρχικά ακούγεται κάπως περίεργο, εντούτοις η μέθοδος έχει καλά αποτελέσματα και πολλοί ασθενείς δηλώνουν ικανοποιημένοι από αυτή την πρακτική.

Ο λόγος που μια τέτοια τεχνική μπορεί και λειτουργεί βρίσκεται στην επεξεργασία των οπτικών ερεθισμάτων από τον εγκέφαλο. Η επεξεργασία των εικόνων από το κέντρο της όρασης μπορεί και αγνοεί επιλεκτικά τη θολή εικόνα των αντικειμένων που δεν μας ενδιαφέρουν και επικεντρώνεται στην εικόνα του αντικειμένου στο οποίο στρέφουμε την προσοχή μας.

Οι επεμβατικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να επιτύχουν το monovision περιλαμβάνουν:

1. Τη χρήση Laser (όπως LASIK ή PRK) όπου σμιλεύεται ο κερατοειδής στο επικρατές μάτι για την μακρινή όραση (για διόρθωση της μυωπίας ή της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού αν υπάρχουν), ενώ στο μη επικρατές ο κερατοειδής γίνεται πιο κυρτός, ώστε το μάτι να εστιάζει κοντά με τίμημα όμως κάποια ελάττωση της ευκρίνειας για μακριά.

2. Την τοποθέτηση στο ένα ή και στα δύο μάτια ενδοφακών μετά από αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, όπως στις επεμβάσεις καταρράκτη.

Σχόλια από την εμπειρία μας

Η μέθοδος είναι κατάλληλη κυρίως για άτομα που φορούν γυαλιά για μακριά (μύωπες ή υπερμέτρωπες). Τα αποτελέσματα δεν είναι ανεκτά από όλους και πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση επεμβατικής εφαρμογής του monovision, πρέπει να έχει προηγηθεί δοκιμαστική χρήση φακών επαφής, για διάστημα κάποιων εβδομάδων. ώστε να διαπιστώσει ο ασθενής και στην πράξη αν τον εξυπηρετεί στην καθημερινότητά του.

PresbyLASIK, PresbyMAX και αντίστοιχες μέθοδοι

Νεώτερες εξελίξεις στην τεχνολογία του ExcimerLaser (του ειδικού Laser που χρησιμοποιείται στη διαθλαστική χειρουργική) επιτρέπουν την τροποποίηση της επιφάνειας του κερατοειδούς με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται ένα πολυεστιακό αποτέλεσμα (PresbyLASIK). Αν και τα αποτελέσματα συνήθως κρίνονται ως ικανοποιητικά από τους ασθενείς, προσεκτική μέτρηση της οπτικής οξύτητας από τον οφθαλμίατρο δείχνει μια ελάττωση της οπτικής οξύτητας για μακριά ή κοντά.

Το PresbyMAX και το PresbyMAX με μ-Monovison είναι άλλες παραλλαγές και συνδυασμοί των πιο πάνω τεχνικών, η ύπαρξη των οποίων μαρτυρεί ότι καμία δεν είναι απολύτως αποτελεσματική. Πολλοί ασθενείς όμως δηλώνουν ευχαριστημένοι και μπορούν και εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς να χρειάζονται γυαλιά, ούτε για κοντά, ούτε για μακριά.

Σχόλια από την εμπειρία μας

Η μέθοδος αφορά συνήθως υπερμέτρωπες ή μύωπες και σε ένα ποσοστό λύνει το πρόβλημα της κοντινής όρασης, σε βάρος όμως της ευκρίνειας της μακρινής.

Γίνεται στο ένα ή και στα δύο μάτια και έχει το μειονέκτημα ότι δεν μπορεί κανείς να την δοκιμάσει και όταν εκτελεστεί είναι δύσκολα αναστρέψιμη. Η ελάττωση της ευαισθησίας στην αντίθεση των εικόνων (contrast sensitivity) είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί.

Εγχείρηση καταρράκτη και ταυτόχρονη αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας

Όπως είδαμε στις προηγούμενες ενότητες, η θαυμάσια δυνατότητα του ανθρώπινου ματιού να εστιάζει σε διάφορες αποστάσεις οφείλεται κυρίως στη μεταβολή της κυρτότητας (και επομένως της δύναμης) του φακού.

Στον καταρράκτη ο κρυσταλλοειδής φακός του ματιού χάνει τη διαφάνειά του και θολώνει, καθιστώντας την όραση μη ικανοποιητική. Ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι η αφαίρεση του φυσικού φακού του ματιού και η τοποθέτηση στη θέση του ενός τεχνητού.

Ο συνήθης τεχνητός φακός που τοποθετείται στη θέση του φυσικού δεν έχει τη δυνατότητα μεταβολής της δύναμής του και δεν μπορεί να προσαρμοστεί ώστε το μάτι να εστιάσει σε διάφορες αποστάσεις. Ο χειρουργημένος ασθενής καλύπτεται συνήθως για τις μακρινές αποστάσεις από τον ενδοφακό που έχει τοποθετηθεί στο μάτι του, αλλά πρέπει υποχρεωτικά να του συνταγογραφηθούν γυαλιά για να εξυπηρετείται κοντά.

Νεώτεροι τύποι ενδοφακών προσπαθούν να δώσουν μια ενιαία λύση τόσο στο πρόβλημα του καταρράκτη όσο και της πρεσβυωπίας, ώστε ο ασθενής να μην χρειάζεται πια γυαλιά ούτε για μακριά ούτε για κοντά.

Οι διπλοεστιακοί ενδοφακοί (Oculentis) (αντίστοιχης λογικής με τα διπλοεστιακά γυαλιά και τους διπλοεστιακούς φακούς επαφής) προσφέρουν καλύτερη ποιότητα μακρινής και κοντινής όρασης, αλλά δεν ικανοποιούν στις ενδιάμεσες αποστάσεις όπως π.χ. κατά τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, γεγονός που οδήγησε στη σχεδίαση και κατασκευή νεώτερων τριπλοεστιακών ενδοφακών.

Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί (αντίστοιχης λογικής με τα πολυεστιακά γυαλιά και τους πολυεστιακούς φακούς επαφής) μπορούν επίσης να τοποθετηθούν στο μάτι μετά την επέμβαση καταρράκτη συχνά με αρκετά καλά αποτελέσματα.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν μιλάμε για έναν φακό που μπορεί να προσαρμόζεται στις διάφορες αποστάσεις, αλλά για έναν ενδοφακό με διαφορετική δύναμη στα διάφορα σημεία της επιφάνειάς του.

Μια προσπάθεια να μιμηθούν οι τεχνητοί ενδοφακοί τις ιδιότητες και τη λειτουργία του φυσικού φακού του ματιού αποτελούν οι λεγόμενοι προσαρμοστικοί ενδοφακοί (Crystalens). Σε μια συνήθη επέμβαση καταρράκτη αφαιρούμε μεν τον θολωμένο φακό, αλλά διατηρούμε τον σάκο του (το περιφάκιο) ώστε να τοποθετήσουμε μέσα του, σταθερά και μόνιμα, τον τεχνητό φακό. Αν και οι απλοί ενδοφακοί παραμένουν ακίνητοι στη θέση τους, στη περίπτωση ενός προσαρμοστικού φακού Crystalens η σύσπαση του ακτινωτού μυός, ο οποίος συγκρατεί το περιφάκιο, προκαλεί μια προς τα εμπρός μετακίνηση του φακού, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη εστίασης του ματιού.

Παρά τα θεωρητικά πλεονεκτήματα της μεθόδου, που περιλαμβάνει και την ελεγχόμενη ρύθμιση της εστίασης από το κέντρο της όρασης, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα αναμενόμενα. Η αποτελεσματικότητα του Crystalens εξαρτάται από τη θέση του μέσα στο μάτι, η οποία μπορεί να αλλάξει π.χ. κατά την όψιμη φάση της επούλωσης από την επέμβαση.

Σχόλια από την εμπειρία μας

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς παραπονούνται για την εμφάνιση ενοχλητικών φωτεινών δακτυλίων γύρω από τις φωτεινές πηγές, καθώς και για μείωση της προσλαμβανόμενης αντίθεσης (contrast sensitivity). Το πρόβλημα αφορά τη μακρινή όραση και μπορεί να παραμείνει για αρκετούς μήνες οδηγώντας ακόμα μέχρι και σε νέα επέμβαση για αλλαγή του ενδοφακού.


Τα προβλήματα μακρινής όρασης και το υψηλό κόστος των φακών είναι τα βασικά μειονεκτήματα της τεχνολογίας των αποκαλούμενων από τις εταιρείες (Premium lenses).

Οι διπλοεστιακοί ενδοφακοί (Oculentis) προσφέρουν καλύτερη ποιότητα μακρινής όρασης αλλά μειονεκτούν στην ενδιάμεση όραση (απόσταση υπολογιστή). Τη λύση του προβλήματος έδωσαν νεώτερες κατασκευές τριπλοεστιακών φακών.

Γενικότερα οι ενδοφακοί για άτομα άνω των 60-65 ετών ως λύση του προβλήματος της πρεσβυωπίας είναι καλή επιλογή ειδικά σε άτομα με διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία ή υπερμετρωπία) εφόσον τους εξηγηθούν από τον γιατρό τους, με εντιμότητα και ειλικρίνεια, οι πιθανότητες διεγχειρητικών και απώτερων μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Κερατικά ενθέματα (Corneal Inlays)

Μια διαφορετική επεμβατική τεχνική για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας συνίσταται στη τοποθέτηση ειδικών ενθεμάτων μέσα στον κερατοειδή.

Αν και τέτοια ενθέματα έχουν κατασκευαστεί εδώ και δεκαετίες, μόλις πρόσφατα άρχισε η χρήση τους να θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική.

Ο χώρος που θα φιλοξενήσει το ένθεμα προετοιμάζεται με τη χρήση ειδικού Laser υψηλής ακρίβειας (Femtosecond Laser). Η τεχνική, που μοιάζει με τις άλλες επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής (και μάλιστα μπορεί να συνδυαστεί με αυτές), αφορά το εξώτερο τμήμα του ματιού και είναι σαφώς λιγότερο επεμβατική από την τοποθέτηση ενός ενδοφακού που γίνεται βαθύτερα στο μάτι.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο ειδών ενθέματα:

  • Αυτά που λειτουργούν σαν φακοί επαφής και η τοποθέτησή τους μετατρέπει τον κερατοειδή σε πολυεστιακό.
  • Αυτά που λειτουργούν σαν στενοπικοί δίσκοι μπαίνοντας μπροστά από την κόρη περιορίζοντας το άνοιγμά της και αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο το βάθος πεδίου.

Στη πρώτη κατηγορία ανήκει ο Presbylens (πρόσφατα μετονομάστηκε σε Raindrop), ο οποίος μοιάζει πολύ με μικρό φακό επαφής και έχει διάμετρο μόλις 1,5-2 χιλιοστά. Η επέμβαση τοποθέτησής του μοιάζει πολύ με τη διαθλαστική τεχνική LASIK και μάλιστα μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν αν συνυπάρχουν άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες εκτός της πρεσβυωπίας όπως μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός. Αρχικά ανασηκώνεται ένα λεπτό πέταλο (flap) του κερατοειδούς (χωρίς να αποκοπεί τελείως από αυτόν) και στη συνέχεια με ειδική συσκευή τοποθετείται ο Presbylens στο κέντρο του κερατοειδούς. Το flap επανατοποθετείται στη θέση του και η παρουσία του Presbylens στον κερατοειδή αυξάνει τη δύναμη εστίασης στην κεντρική του περιοχή, μετατρέποντας τον ουσιαστικά σε πολυεστιακό.

Στη δεύτερη κατηγορία ενθεμάτων ανήκει το AcuFocus KAMRA. Πρόκειται για έναν μικρού μεγέθους αδιαφανή δίσκο μεγέθους 3,8 mm, με ένα μικρό στρογγυλό άνοιγμα (1,6 mm) στο κέντρο του. Με μια αντίστοιχη επέμβαση με αυτή που περιγράψαμε για τον Presbylens, ο δίσκος Kamra τοποθετείται στο κέντρο του κερατοειδούς, μπροστά από την κόρη, βελτιώνοντας την ευκρίνεια για διάφορες αποστάσεις λόγω της αύξησης του βάθος πεδίου

Σχόλια από την εμπειρία μας

Καλή και αναστρέψιμη λύση, κατάλληλη για άτομα με πρεσβυωπία που δεν φορούν γυαλιά για μακριά. Μόνες μας επιφυλάξεις είναι η ανοχή του κερατοειδούς στη μακροχρόνια παραμονή του δίσκου, καθώς και η επικέντρωση του ενθέματος.

Επίλογος


H πρεσβυωπία είναι μέρος της φυσιολογικής πορείας της γήρανσης του οργανισμού και κάποια στιγμή απασχολεί όλους τους ανθρώπους.

Δεν μπορεί να θεραπευτεί, ούτε να αποφευχθεί.

Ο πιο απλός, εύκολος και οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος της πρεσβυωπίας είναι η χρήση κάποιων γυαλιών ή φακών επαφής, μια λύση που όμως δεν εξυπηρετεί όλους. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, αν και ακόμα δεν έχει παρουσιάσει κάποια μόνιμη θεραπεία, εντούτοις προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις για τους ανθρώπους που δεν επιθυμούν να φοράνε γυαλιά ή φακούς επαφής.

Στο Athens Eye Hospital παρακολουθούμε και εφαρμόζουμε όλες τις νέες τεχνικές αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας. Κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται ως μοναδικός. Μετά από έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις του, είμαστε σε θέση να τον κατευθύνουμε στη μέθοδο αντιμετώπισης που του ταιριάζει, επιτυγχάνοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.