Ποιοί κινδυνεύουν να αναπτύξουν γλαύκωμα;

Υπάρχουν πολλές ετερόκλητες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν γλαύκωμα. Κοινός παρονομαστής όλων είναι η αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του ματιού σε επίπεδα πάνω από τα «όρια αντοχής» του οπτικού νεύρου. Αυτά τα όρια δεν είναι ίδια για όλους, με αποτέλεσμα τιμές πίεσης που θεωρούνται «φυσιολογικές» για κάποια άτομα να είναι επιβλαβείς για κάποια άλλα.

Όλοι οι άνθρωποι άνω των 40 ετών πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο για γλαύκωμα, τουλάχιστον με μία τονομέτρηση (μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης) και έναν αδρό έλεγχο του οπτικού νεύρου.

Η πίεση στο μάτι δεν έχει άμεση σχέση με την αρτηριακή και ένα υπερτασικό άτομο μπορεί να έχει χαμηλή πίεση στο μάτι ή το αντίθετο. Γενικά όμως, προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προδιαθέσουν για γλαύκωμα, ενώ και οι ασθενείς που λαμβάνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα κορτιζόνη σε οποιαδήποτε μορφή (χάπια, κολλύρια, ακόμα και εισπνοές για το άσθμα) εμφανίζουν αύξηση της πίεσης στα μάτια.

Σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας είναι η κληρονομικότητα γι’ αυτό άτομα που έχουν συγγενείς εξ αίματος με γλαύκωμα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά.“ Το διάβασμα, η τηλεόραση και η χρήσηηλεκτρονικών υπολογιστών δεν προκαλούνγλαύκωμα. „Η αίσθηση «βάρους» ή «πίεσης» που μπορεί να αισθανθούμε μετά από πολύωρη ενασχόληση με αυτά, είναι σύμπτωμα κοπιωπίας ή ξηροφθαλμίας και όχι πραγματική αύξηση της πίεσης στα μάτια.

 

Προδιαθεσικοί παράγοντες
Κληρονομικό ιστορικό
Ηλικία
Φυλή (Αφρικανική, Ισπανική)
Μυωπία ή υπερμετρωπία
Λεπτός κερατοειδής
Παλιοί τραυματισμοί στο μάτι
Διαβήτης
Προβλήματα με το κυκλοφορικό
Επεισόδια άπνοιας κατά τον ύπνο
Μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης