Κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος είναι μια κωνική μη φλεγμονώδης κερατεκτασία, που αφορά την κεντρική περιοχή του κερατοειδούς. Είναι νόσος αγνώστου αιτιολογίας, αν και υπάρχουν ενδείξεις για γενετική προδιάθεση. Συνήθως εκδηλώνεται κατά την εφηβεία και εξελίσσεται αργά μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Η νόσος προσβάλλει και τα δύο μάτια, αλλά μπορεί ο χρόνος εξέλιξης να είναι διαφορετικός για το καθένα.

Η διάγνωση γίνεται κλινικά και επιβεβαιώνεται με απεικονιστικές μεθόδους, όπως η τοπογραφία του κερατοειδούς.

Οι ήπιες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλά γυαλιά, οι περισσότεροι όμως ασθενείς χρειάζονται ειδικούς σκληρούς φακούς επαφής, για να πετύχουν την καλύτερη δυνατή όραση. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι σκληροί φακοί δεν είναι αποτελεσματικοί και οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση, όπως μεταμόσχευση του κερατοειδούς ή ένθεση ειδικών κερατοειδικών δακτυλίων.

Μια νέα, πολλά υποσχόμενη μέθοδος, που μπορεί να ανακόψει την πορεία εξέλιξης της νόσου, είναι η διασύνδεση (cross-linking ) του κολλαγόνου με ριβοφλαβίνη. Σε αυτή τη μέθοδο εφαρμόζεται τοπικά στον κερατοειδή ειδικό διάλυμα ριβοφλαβίνης και στη συνέχεια υπεριώδης ακτινοβολία UV-A για περίπου 30 λεπτά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων δεσμών ανάμεσα στις ίνες κολλαγόνου που περιέχει ο κερατοειδής και την αύξηση της αντοχής του.