Κλινική Φακών Επαφής


Οι φακοί επαφής αποτελούν ένα πολύτιμο «εργαλείο» στη διόρθωση των απλών διαθλαστικών ανωμαλιών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία) άλλα επίσης στην αποκατάσταση της όρασης σε παθολογικές καταστάσεις του κερατοειδή (π.χ κερατόκωνος, μετά από μεταμόσχευση κερατοειδή).  

Από την κατασκευή του πρώτου φακού πριν από 50 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις ως προς τα υλικά, το σχεδιασμό και τη συχνότητα αντικατάστασης των σύγχρονων φακών επαφής.

Οι κυριότερες από αυτές αφορούν την εμφάνιση των φακών επαφής σιλικόνης-υδρογέλης, οι οποίοι ικανοποιούν τις ανάγκες του κερατοειδή σε οξυγόνο απαλλάσσοντας τους χρήστες από τις μακροχρόνια συμπτώματα της υποξίας (που αποτελούσε μία από τις επιπλοκές των υλικών υδρογέλης "προηγούμενης γενιάς”), και των φακών επαφής μιας χρήσης (ημερήσιοι), οι οποίοι αποτελούν ενδεχομένως την πιο υγιεινή επιλογή, ιδανική για χρήση από παιδιά.

Οι φακοί επαφής δεν προσφέρουν απλά μεγαλύτερη πρακτικότητα και «ελευθερία» σε σχέση με τα γυαλιά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. στην ανισομετρωπία, αμβλυωπία και κερατόκωνο) εξασφαλίζουν καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας καλύτερη διόφθαλμη όραση και μεγαλύετρο οπτικό πεδίο.


Εξειδικευμένες Παροχές

Παράλληλα με μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση για την επιλογή του καταλληλότερου φακού για τον κάθε χρήστη, η κλινική Φακών Επαφής στο Athens Eye Hospital ειδικεύεται σε:

1. Εφαρμογές μαλακών Φακών Επαφής με τα πιο εξελιγμένα υλικά με υψηλή διαπερατότητα σε οξυγόνο, που επιτρέπουν την άρτια οξυγόνωση του κερατοειδή, καθιστώντας ασφαλή και υγιεινή την καθημερινή χρήση τους. Για παράδειγμα, οι φακοί σιλικόνης-υδρογέλης (SiH), λόγω της υψηλής διαπερατότητας σε οξυγόνο που εμφανίζουν, βοηθούν τους χρήστες να απαλλαχθούν από επιπλοκές και βιομικροσκοπικά ευρήματα που προκύπτουν λόγω της υποξίας. Οι φακοί SiH είναι ιδανικοί επίσης για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα εποχιακών αλλεργιών ή προβλήματα ξηρότητας στο περιβάλλον εργασίας τους.

2. Φακούς Επαφής με ειδικούς σχεδιασμούς και εξελιγμένα υλικά για τη διόρθωση του αστιγματισμού (τορικούς, ημίσκληρους), προσφέροντας τη δυνατότητα διόρθωσης ακόμα και πολύ υψηλών αστιγματισμών (~10 διοπτρίες) με ακρίβεια κατασκευής μία μοίρα.

3. Εξατομικευμένους φακούς για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας («πολυεστιακοί»). Oι σύγχρονοι φακοί επαφής για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας, παρουσιάζουν ασφαιρικό σχεδιασμό ώστε να προσφέρουν «ταυτόχρονα» μακρινή και κοντινή όραση, προσδίδοντας το πλεονέκτημα ευκρινούς όρασης και για ενδιάμεσες αποστάσεις. Αυτό εξασφαλίζεται μέσω της σταδιακής αύξησης της διοπτρικής ισχύος από την περιφέρεια προς το κεντρικό τους τμήμα, όπου και εντοπίζεται η κοντινή διόρθωση.

4. Εξατομικευμένους φακούς επαφής (ημίσκληρους κερατοκωνικούς, ημι-σκληρικούς, υβριδικούς) για την αποκατάσταση της όρασης σε διάφορες περίπλοκες συνθήκες, όπως κερατόκωνος και μετά από μεταμόσχευση κερατοειδή. Οι ημίσκληροι αεριοδιαπερατοί φακοί επαφής συνηθέστερα χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση υψηλών και ανώμαλων αστιγματισμών αλλά βρίσκουν επίσης εφαρμογή και στην αντιμετώπιση του κερατόκωνου και την επίτευξη καλύτερης όρασης μέσω της προκαλούμενης επιπέδωσης του εξογκωμένου κερατοειδή. Μελέτες έχουν δείξει ότι μόνον το 10% των ασθενών με κερατόκωνο δεν παρουσιάζουν βελτίωση όρασης με Ημίσκληρους Φακούς Επαφής και σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται η χειρουργική επέμβαση (μεταμόσχευση ή χρήση κερατοειδικών δακτυλίων).
Οι Ημίσκληροι φακοί επαφής, λόγω της μεγάλης διαπερατότητας σε οξυγόνο, προσφέρουν καλύτερη οξυγόνωση του ματιού και πολλές φορές αποτελούν την διάδοχη κατάσταση σε περιπτώσεις υποξίας. Επιπλέον, λόγω της μικρής τους απορροφητικότητας σε νερό έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν μολύνσεις, και για αυτό αποτελούν την ιδανική επιλογή σε περιπτώσεις εμφάνισης αλλεργιών στα υλικά των μαλακών φακών επαφής ή στα υγρά καθαρισμού τους.


5. Ειδικά σχεδιασμένους φακούς επαφής «αντι-μυωπίας» (ορθοκερατολογικούς), που προσδίδουν τη δυνατότητα πρώιμης αντιμετώπισης της μυωπίας και αποτελούν μία νέα καινοτόμο μέθοδο διόρθωσης παγκοσμίως. Η μέθοδο της Ορθοκερατολογίας είναι γνωστή για περισσότερο από μία δεκαετία και απαιτεί ειδικούς φακούς επαφής η οποίοι χρησιμοποιούνται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολύ πρόσφατα πολλές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ορθοκερατολογία δεν εξασφαλίζει απλά ευκρινή όραση χωρίς γυαλιά η φακούς επαφής, αλλά επιπλέον επιβραδύνει την εξέλιξη της μυωπίας σε παιδιά.

6. Εκπαίδευση του χρήστη στο χειρισμό των Φακών Επαφής, και στα προϊόντα φροντίδας τους με προηγμένα video εκπαίδευσης και ειδικά φυλλάδια ενημέρωσης.