17. Μπορεί να χάσω την όρασή μου από μία απλή επέμβαση καταρράκτη;


Η επέμβαση του καταρράκτη είναι μία από τις συνηθέστερες χειρουργικές επεμβάσεις στην ιατρική και, αν ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, είναι αρκετά ασφαλής.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να συμβεί σε μία επέμβαση καταρράκτη είναι η ενδοφθαλμίτιδα. Πρόκειται για  μόλυνση του ματιού από κάποιο μικρόβιο, συνήθως από αυτά που εντοπίζονται φυσιολογικά  στην περιοχή των βλεφάρων. Αν για κάποιο λόγο το μικρόβιο περάσει μέσα στο μάτι και η άμυνα του οργανισμού δεν επαρκεί για να το εξουδετερώσει, μπορεί να προκληθεί μεγάλη ιστική καταστροφή, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απώλεια της όρασης.

Τα συμπτώματα της ενδοφθαλμίτιδας εμφανίζονται μεταξύ τρίτης και πέμπτης ημέρας μετά την εγχείρηση και περιλαμβάνουν έντονο πόνο και μείωση της όρασης. Ο ασθενής πρέπει να ενημερώσει αμέσως τον γιατρό του για την εμφάνιση τέτοιων συμπτωμάτων, αφού και η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες για την όραση.

Η αντιμετώπιση αυτής της σοβαρότατης επιπλοκής γίνεται σε ειδικό κέντρο και από εξειδικευμένο χειρουργό οφθαλμίατρο, με μια επέμβαση που ονομάζεται υαλοειδεκτομή.

Ευτυχώς η ενδοφθαλμίτιδα είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός (1 στις 10.000 επεμβάσεις καταρράκτη). Μπορεί όμως να συμβεί και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει η ομάδα που θα σας κουράρει να έχει την ικανότητα, εκτός από τον καταρράκτη, να αντιμετωπίσει και κάθε σοβαρή επιπλοκή.