ΝΕΩΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ στα ΠΑΙΔΙΑ

Η αντιμετώπιση της υψηλής μυωπίας (πάνω των 7 βαθμών) στη παιδική ηλικία ήταν μέχρι σήμερα η επίπονη θεραπεία της εφαρμογής φακών επαφής ή ειδικών γυαλιών με αρκετά παχύς φακούς και η κάλυψη του υγιούς οφθαλμού.

Η αντιμετώπιση της υψηλής μυωπίας (πάνω των 7 βαθμών ) στη παιδική ηλικία ήταν μέχρι σήμερα η επίπονη θεραπεία της εφαρμογής φακών επαφής ή ειδικών γυαλιών με αρκετά παχύς φακούς και η κάλυψη του υγιούς οφθαλμού.

Ακόμα και μετά την εφαρμογή της επίπονης αυτής θεραπείας η τελική έκβαση της όρασης παραμένει συνήθως φτωχή.

Σήμερα με τη τελειοποίηση των επεμβάσεων διόρθωσης μυωπίας στους ενήλικες δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά με τη μέθοδο PRK ή με τη μέθοδο LASIK να διορθωθεί η μυωπία τους και η τελική έκβαση για την όραση τους να είναι πολύ καλύτερη.

Το ίδιο ισχύει και για παιδιά με υψηλή υπερμετρωπία ή με σημαντική διαφορά υπερμετρωπίας μεταξύ των δύο ματιών, κατάσταση που συχνά οδηγεί σε αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι ). Στα άτομα αυτά που υπάρχει δυσκολία στην εφαρμογή συντηρητικής θεραπείας (γυαλιά και κλείσιμο του ματιού) είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί θεραπεία laser (PRK ή LASIK) με καλύτερα αποτελέσματα για την όραση τους. H επέμβαση αυτή πραγματοποιείται στο Athens Eye Hospital αφού προηγουμένως έχει δοκιμασθεί σε κέντρα του εξωτερικού με 15 ετη παρακολούθηση και άριστα αποτελέσματα. Το Athens Eye Hospital διαθέτει τη μοναδική υποδομή που επιτρέπει την εκτέλεση επεμβάσεων διαθλαστικής χειρουργικής σε παιδιά. Η επέμβαση ανάλογα με το επίπεδο συνεργασίας του παιδιού πραγματοποιείται με τοπική ή γενική αναισθησία σε ένα χώρο, χωρίς να χρειάζεται η μεταφορά του ασθενούς.

Το πλεονέκτημα του Athens Eye Hospital στο συγκεκριμένο τομέα έγκειται στο ότι διαθέτει υψηλή τεχνολογία αιχμής στο τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής καθώς επίσης και απόλυτα εξειδικευμένα άτομα στο τομέα της παιδιατρικής οφθαλμολογίας.

Η επέμβαση διαρκεί λίγα λεπτά και οι μικροί ασθενείς επιστρέφουν αυθημερόν στο σπίτι τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Refractive Surgery in Children
Curr. Opin. Opthalmol. 20110

2. Refractive Surgery: the future of perfect vision?
(Singapore Med. 2007)

3. Pediatric Refractive Surgery
(Curr. Opin. Opthalmol. 2003)

4. Long term outcomes of PRK
(J Cataract Refractive Surg. 2008)

5. Pediatric Refractive Surgery
O’ Keefe M., J Pediatric Opthalm. Stras. 2006