Η εγχείρηση καταρράκτη στα παιδιά

Όπως και στις περιπτώσεις του καταρράκτη των ενηλίκων, ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική αφαίρεση του θολωμένου φακού

Όπως και στις περιπτώσεις του καταρράκτη των ενηλίκων, ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική αφαίρεση του θολωμένου φακού και η αντικατάστασή του από τεχνητό. Καμία φαρμακευτική μέθοδος δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να θεραπεύσει τον καταρράκτη, ούτε να ανακόψει την πορεία του.

Στα παιδιά η αντιμετώπιση του καταρράκτη είναι πιο επιτακτική και η επέμβαση πρέπει να προγραμματίζεται χωρίς μεγάλη καθυστέρηση.

Ακόμη και αν ένα μικρό τμήμα του φακού είναι θολωμένο και ο υπόλοιπος φακός είναι διαυγής, η αντιμετώπιση είναι πάντα η ίδια: Ολόκληρος ο φακός πρέπει να αφαιρεθεί, διότι δεν υπάρχει τρόπος να ανακτήσει το θολωμένο τμήμα τη διαύγειά του.

Η εγχείρηση καταρράκτη είναι η πιο συνηθισμένη επέμβαση στην οφθαλμολογία λόγω του μεγάλου αριθμού περιστατικών γεροντικού καταρράκτη. Η μέθοδος είναι ακριβώς η ίδια, αλλά βρέφη και μικρά παιδιά χρειάζονται γενική αναισθησία, για να εξασφαλίσουμε την ακινησία τους κατά τη διάρκεια της εγχείρησης.

Το παιδί μετά από λίγες ώρες και αφού συνέλθει από την αναισθησία, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Μόνο σε πολύ μικρά ή πρόωρα βρέφη συστήνουμε παραμονή μίας ημέρας στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Το παιδί φεύγοντας από το νοσοκομείο θα έχει το μάτι του καλυμμένο, αλλά το κάλυμμα μπορεί να αφαιρεθεί, μόλις επιστρέψει στο σπίτι. Η μετεγχειρητική αγωγή περιλαμβάνει κάποια κολλύρια, που θα διατηρήσουν την κόρη σε διαστολή και θα μειώσουν τη μετεγχειρητική φλεγμονή.