Πόσο μία βλεφαροπλαστική μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση ενός προσώπου;

Το δέρμα των βλεφάρων είναι το λεπτότερο του σώματός μας και το πέρασμα του χρόνου αφήνει έντονα τα σημάδια της χαλάρωσης. Άλλες αιτίες που τα βλέφαρα χάνουν την σωστή τους θέση, και έχουν περίσσεια δερματικού ιστού είναι αφ’ενός η κληρονομική προδιάθεση που έχει και τον σημαντικότερο ρόλο αλλά και άλλοι παράγοντες όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, οι υποτροπιάζουσες επιπεφυκίτιδες (με το συχνό τρίψιμο), και οπωσδήποτε το κάπνισμα. Αντίθετα βλέφαρα στην σωστή θέση χαρίζουν βλέμμα "λαμπερό” και πρόσωπο σε εγρήγορση.

Από την ηλικία των 35-40 ετών το δέρμα χάνει κολλαγόνο, λεπταίνει και η στηρικτική του ιδιότητα σχεδόν εξαφανίζεται. Τα βλέφαρα χαλαρώνουν και ακολουθώντας την βαρύτητα σκεπάζουν την βλεφαρική πτυχή ενώ παράλληλα ο λιπώδης ιστός της περιοχής προβάλλει εμπρός και να που αρχίζουν σιγά - σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους και οι τόσο αντιαισθητικές "σακκούλες”. Την εικόνα έρχεται να επιδεινώσει και η χαλάρωση των ιστών στα ζυγωματικά, παρειές, και τράχηλο.

Η βλεφαροπλαστική αποτελεί μία επεμβατική διαδικασία διόρθωσης.

Αν τώρα χωρίσουμε το πρόσωπο σε τρεις περιοχές.

  1. άνω: (μέτωπο, φρύδι, άνω βλέφαρο)
  2. μέση: (κάτω βλέφαρο, παρειές)
  3. κάτω: (χείλη, πηγούνι, λαιμός)
    βλέπουμε ότι η επεμβατική βελτίωση των βλεφάρων αφορά τα 2/3 του προσώπου,είναι δε μια επεμβατική μέθοδος με ελάχιστους κινδύνους,και σαφώς με μικρότερη μετεγχειρητική ανάρρωση.

Η διάρκεια της άνω βλεφαροπλαστικής είναι περίπου 90’,και της κάτω περίπου 100-‘120’ υπό τοπική αναισθησία χωρίς να απαιτείται παραμονή του ασθενούς στην κλινική.

Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι, για την κάτω βλεφαροπλαστική η προσπέλαση χωρίς εξωτερική τομή δια του επιπεφυκότος (η τομή γίνεται στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου) και προτιμάται σε ασθενείς με περίσσεια λιπώδη ιστού χωρίς περίσσεια δέρματος και η κάτω βλεφαροπλαστική με προσθία προσπέλαση όπου η τομή γίνεται αμέσως κάτω από τις βλεφαρίδες τοποθετούνται μικροσκοπικά ράμματα που αφαιρούνται μετά από 4 -5 μέρες. Αυτή προτιμάται σε ασθενείς με περίσσεια δέρματος αλλά και λιπώδη ιστό και μπορεί να συνδυαστεί ευκολότερα από την προηγούμενη με mid face lift η και κανθοπηξία (όταν υπάρχει χαλάρωση και εκτροπή προς τα έξω του κάτω βλεφάρου με συνοδό δακρύρροια).

Στην Ανω βλεφαροπλαστική χρησιμοποιείται η προσθία προσπέλαση πάλι με τοποθέτηση λεπτοτάτων ραμμάτων που αφαιρούνται και αυτά την 4η- 5η μέρα και μπορεί να συνδυαστεί αν συνυπάρχει με διόρθωση πτώσης του ανω βλεφάρου και ακόμα με εσωτερικόBrow lift (ανόρθωση οφρύος).

Το μετεγχειρητικό οίδημα και η έκχύμωση ποικίλλουν σε κάθε ασθενή. Είναι εντονότερα την 2η με 3η μετεγχειρητική μέρα και κατόπιν σταδιακά υποχωρούν. Εφαρμογή ειδικών σκευασμάτων τοπικα επιταχύνουν την ουλοποίηση και αφήνουν αόρατες ουλές. Ο ασθενής μπορεί να γυρίσει στις καθημερινές ασχολίες του μετά τις δύο μέρες αλλά δεν λίγοι αυτοί που αγνοούν το οίδημα και επανέρχονται στην καθημερινότητα από την επομένη της επέμβασης.

Μάτσης Παναγιώτης

Χειρουργός-Οφθαλμίατρος