Οι επεμβάσεις διαθλαστικής χειρουργικής είναι από τις πιο ασφαλείς και επιτυχείς επεμβάσεις που γίνονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Κάθε όμως επέμβαση, κρύβει πιθανούς (αν και σπάνιους) κινδύνους επιπλοκών για τους οποίους πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι.

Διαθλαστικές επιπλοκές (υποδιόρθωση ή υπερδιόρθωση)

Η επέμβαση με laser μπορεί να οδηγήσει είτε σε υπερδιόρθωση, είτε σε υποδιόρθωση που οφείλονται στον διαφορετικό τρόπο επουλώσεως των ασθενών και σε άλλες χειρουργικές παραμέτρους, αφήνοντας τους ασθενείς με υπολειπόμενη μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό. Αυτά ίσως να επιβάλλουν στον ασθενή ( ίσως και όχι) να φορά γυαλιά, φακούς ή να υποστεί συμπληρωματική επέμβαση.

Συχνότητα υπερδιόρθωσης: 1 στους 100

Συχνότητα υποδιόρθωσης: ποικίλει ανάλογα με τη συνταγή που είχε ο ασθενής πχ 4 στους 100 για μύωπες με 4D, 8 στους 100 για μύωπες με 8D.

Απώλεια της καλύτερα διορθωμένης οράσεως

Μικρός αριθμός ασθενών εμφανίζουν μικρή απώλεια οπτικής οξύτητας μετά από την διόρθωση με λέιζερ. Αυτό σημαίνει ότι μετά από την επέμβασή σας ακόμα και φορώντας γυαλιά ή φακούς, ίσως να μην μπορείτε να βλέπετε τόσο καθαρά όσο και πριν την επέμβαση. Στις περισσότερες περιπτώσεις η οξύτητα επανέρχεται μέσα σε μια περίοδο από 6 εως 12 μήνες.

Συχνότητα: 1 στους 100

Υποτροπή (regression)

Αναφέρεται στην τάση του οφθαλμού να οπισθοδρομήσει μερικώς προς τον αρχικό βαθμό του διαθλαστικού προβλήματός σας ακολουθώντας τη διόρθωση με laser. Στις περισσότερες περιπτώσεις η υποτροπή είναι μικρού βαθμού και λαμβάνεται υπόψη όταν σχεδιάζετε την επέμβασή σας. Συχνά το μόνο που χρειάζεται για τους ασθενείς που εμφανίζουν προβλήματα υποτροπής είναι γυαλιά κατά την νυκτερινή οδήγηση.

Συχνότητα: 1 στους 100

Νυκτερινές αντανακλάσεις

Ακόμα και προτού υποστούν τη διόρθωση με laser, πολλά άτομα έχουν κακή νυκτερινή όραση ή νυκτερινές αντανακλάσεις («φωτοστέφανα», «εκρήξεις αστεριών») όταν φορούν γυαλιά ή φακούς επαφής.

Οι νυκτερινές αντανακλάσεις είναι συχνές αμέσως μετά την επέμβαση και συνήθως διαρκούν 3 έως 4 μήνες. Από τη στιγμή που και τα δυο μάτια έχουν θεραπευθεί ή μετά το πέρασμα εξαμήνου από την επέμβαση, οι νυκτερινές αντανακλάσεις τείνουν να μειωθούν και η όραση θα πρέπει να επιστρέψει στην αρχική κατάσταση.

Συχνότητα σοβαρών νυκτερινών αντανακλάσεων: 1 στους 50

Μετεγχειρητική θολερότητα (Haze)

‘Επουλωτικό θάμβος’ (haze) καλείται η κολλαγονοειδής πρωτεϊνη που αναπτύσεται στην επιφάνεια του ματιού σας μετά από την επέμβαση, κυρίως PRK. Δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι. Παρά το γεγονός ότι είναι δυνατό να θεραπευθεί στις περισσότερες περιπτώσεις, συνήθως καθαρίζει σταδιακά μέσα σε πολλούς μήνες μετά την επέμβαση.

Συχνότητα σοβαρών περιπτώσεων: 1 στους 1000

Ενδοεπιθηλιακή ανάπτυξη (epithelial ingrowth)

Παράγεται όταν τα κύτταρα της επιθηλιακής επιφανείας αυξάνονται κάτω από τον κερατοειδικό κρημνό κατά την επούλωση της κερατοειδικής τομής. Συνήθως συμβαίνει κατά τον πρώτο μήνα και είναι πιο πιθανό σε ασθενή με αδύναμο συγκολλητικό προστατευτικό στρώμα για το οποίο η ηλικία αποτελεί παράμετρο. Η ενδοεπιθηλιακή ανάπτυξη είναι πιο συνήθης σε περιπτώσεις τραύματος ή ρήξεως του επιθηλίου. Η κατάσταση παρατηρείται συχνότερα με επεμβάσεις LASIK και σε επί μακρών χρήστες φακών επαφής. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες μικρές περιοχές επιθηλιακής αναπτύξεως χρειάζονται μόνο παρακολούθηση, οι μεγάλες περιοχές απαιτούν ανασήκωση του κρημνού και καθαρισμό από τα κύτταρα.

Συχνότητα: 1 στους 100

Λοίμωξη (μόλυνση)

Η πιο σοβαρή επιπλοκή. Αυτός είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος κίνδυνος τις πρώτες 48-72 ώρες μετά από την επέμβαση. Οι περισσότερες ελάσσονες λοιμώξεις θεραπεύονται και εξαλείφονται γρήγορα. Σπανιότερα υπάρχουν μολύνσεις του κερατοειδή (κερατίτιδες) που μπορούν να προσβάλλουν πολύ σοβαρά το μάτι και κατ’επέκταση την όρασή μας.

Συχνότητα σοβαρής λοίμωξης: 1 στους 5000

Επιπλοκές κερατοειδικού κρημνού

Ο κερατοειδικός κρημνός πρέπει να είναι κλινικά επαρκής σε ποσότητα, πάχος, μέγεθος για να προχωρήσετε στην θεραπεία με laser. Το εύρος επικινδυνότητας των επιπλοκών του κερατοειδικού κρημνού κυμαίνεται από περιπτώσεις που απλώς απαιτούν αναβολή της επεμβάσεως από 3-6 μήνες, μέχρι περιπτώσεις που δημιουργούν μόνιμες κερατοειδικές ανωμαλίες με αποτέλεσμα τη θολερή όραση.

Οι επιπλοκές του κερατοειδικού κρημνού που συμβαίνουν μετά την επέμβαση LASIK κατά την περίοδο ανάρρωσης περιλαμβάνουν εκτόπισμα, πτυχώσεις του κρημνού και επιθηλιακή αύξηση.Ενώ μόνο 1% των ασθενών παρουσιάζουν επιπλοκές με τη μέθοδο LASIK, ακόμα λιγότεροι εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τον κρημνό.

Επιπολασμός: 1 στους 500

Κερατεκτασία

Η κερατεκτασία είναι μια σοβαρή μακροπρόσθεσμη επιπλοκή κατά την οποία ο κερατοειδής αποδυναμώνεται, υποχωρεί και κάνει μια εκτάνυση που έχει σαν συνέπεια υψηλό και ανώμαλο αστιγματισμό και πτώση της όρασης. Είναι σημαντικό να διαγνωσθεί έγκαιρα για να μπορεί να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης σήμερα όπως το cross linking όπου με την χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας σταματά την εξέλιξη της παθολογικής αυτής κατάστασης.