Πώς βλέπει ο ασθενής με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς;

 

Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς αφορά συνήθως και τα δύο μάτια, αν και αρκετές φορές κάποιο από αυτά μπορεί να προηγείται στην εξέλιξη της νόσου.

Αρχικά οι περισσότεροι ασθενείς δεν καταλαβαίνουν ότι η όρασή τους έχει επηρεαστεί, ιδιαίτερα αν η νόσος αφορά μόνο το ένα μάτι. Το πρώτο σύμπτωμα που αντιλαμβάνεται ο ασθενής, είναι μια θόλωση ή παραμόρφωση των αντικειμένων στα οποία στρέφει απευθείας το βλέμμα του. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό κατά το διάβασμα, όπου παραπονείται ότι κάποια γράμματα ή λέξεις φαίνεται να λείπουν.

Με την πρόοδο της νόσου απλές καθημερινές ασχολίες, όπως η οδήγηση, η παρακολούθηση τηλεόρασης ή ακόμα και η αναγνώριση των προσώπων που έχουμε απέναντί μας γίνονται με δυσκολία.

Η προσβολή της ωχράς, δεν επηρεάζει την περιφερική όραση.

Έτσι ένας ασθενής με ωχροπάθεια μπορεί για παράδειγμα να βλέπει καθαρά το περίγραμμα ενός ρολογιού αλλά να μην είναι σε θέση να διακρίνει τους δείκτες και να διαβάσει την ώρα.

Τέτοια προβλήματα στην κεντρική όραση αναδεικνύονται με τους πίνακες Amsler, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για αυτοεξέταση.

Πατήστε εδώ για να εξεταστείτε online !

Σε καμία όμως περίπτωση αυτή η απλή δοκιμασία δεν μπορεί να υποκαταστήσει έναν πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο.