Μονάδα αντιμετώπισης Ξηροφθαλμίας

Η Ξηροφθαλμία είναι μια συχνή αλλά και σοβαρή πάθηση, που είναι δυνατόν να αφορά πολλές δομές του οφθαλμού. Είναι μια φλεγμονώδης διεργασία, που έχει έντονα συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη των οφθαλμών.

Τμήμα Δακρυϊκής στοιβάδας και Βλεφαρικού χείλους

 

Υποφέρετε από ξηροφθαλμία;

Η Ξηροφθαλμία είναι μια συχνή αλλά και σοβαρή πάθηση, που είναι δυνατόν να αφορά πολλές δομές του οφθαλμού. Είναι μια φλεγμονώδης διεργασία, που έχει έντονα συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη των οφθαλμών.

Η διάγνωση και η θεραπεία είναι συχνά αρκετά πολύπλοκη, καθώς η ξηροφθαλμία είναι πολυπαραγοντική νόσος. Οι ασθενείς έχουν διάφορα συμπτώματα, όπως αίσθηση ξένου σώματος στα μάτια, ή αίσθημα καύσου και φαγούρα.

Ακόμα και η δακρύρροια μπορεί να είναι σημάδι προβληματικής στοιβάδας δακρύων. Αν έχετε συμπτώματα ξηροφθαλμίας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό για να εντοπίσει τις αιτίες του προβλήματος.

 
ΤΥΠΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑΣ 

 • ερυθρότητα                     
 • αίσθηση ξένου σώματος
 • “αμμώδης” αίσθηση
 • καύσος
 • μη ανοχή σε καλλυντικά
 • ερεθισμός
 • ευαισθησία στο φως
 • θάμβος
 • κουρασμένα μάτια
 • πρησμένα βλέφαρα
 • υπερβολική δακρύρροια          
 • ενισχυμένη παραγωγή βλέννης
 • προβλήματα στη χρήση Η/Υ      
 • μειωμένη ανοχή σε φακούς επαφής

Η ξηροφθαλμία είναι μια συχνή αλλά υποτιμημένη οφθαλμική πάθηση η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, Περίπου το 34% των ανθρώπων υποφέρουν από κάποια μορφή ξηροφθαλμίας.


Γιατί η ακέραιη δακρυϊκή στοιβάδα είναι τόσο σημαντική;

Τα δάκρυα, ή καλύτερα, το δακρυϊκό φιλμ, αποτελείται από 3 διαφορετικές στοιβάδες, οι οποίες είναι αλληλοσυμπληρούμενες και ενυδατώνουν την οφθαλμική επιφάνεια, τα έσω βλέφαρα, τον επιπεφυκότα και τον κερατοειδή. Συνεπώς η δακρυϊκή στοιβάδα παραμένει ομαλή και επιτρέπει την μέγιστη όραση. Μια στεγνή οφθαλμική επιφάνεια, έχει ως αποτέλεσμα τραχιά αίσθηση και μείωση της όρασης.

 

 • Λιπώδης στοιβάδα:Παράγεται από τους Μεϊβομιανούς αδένες
  => Η λειτουργία της είναι να εμποδίζει την υδάτινη στοιβάδα να εξατμιστεί από το μάτι
 • Υδάτινη στοιβάδα:
  Παράγεται από τον δακρυϊκό αδένα
  => Τρέφει, προστατεύει και ενυδατώνει τα μάτια
 • Βλεννώδης στοιβάδα:
  Παράγεται από τα καλυκοειδή κύτταρα
  => Συνδέει την υδάτινη στοιβάδα με τον κερατοειδή

Ένα υγιές δακρυϊκό φιλμ πρoστατεύει το μάτι από μολύνσεις με το να παρέχει αντιμικροβιακές ουσίες. Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη καθώς το μάτι είναι εκτεθειμένο στο περιβάλλον. Συνεπώς ο κίνδυνος οφθαλμικής μόλυνσης είναι αυξημένος στα άτομα με ξηροφθαλμία!


Ένας κύριος ρόλος του δακρυϊκού φιλμ είναι να παρέχει στον διαφανή κερατοειδή οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες όπως γλυκόζη, καθώς και να συμβάλλει στην απομάκρυνση των προϊόντων του μεταβολισμού. Το οξυγόνο πρώτα διαχέεται από τον αέρα στην δακρυϊκή στοιβάδα και μετά φτάνει στον κερατοειδή.


Συνήθως οι ιστοί του σώματος παίρνουν οξυγόνο από το αίμα. Ο κερατοειδής όμως δεν διαθέτει αγγειακό δίκτυο, προκειμένου να είναι διαφανής και να μην επηρεάζεται η όραση. Αν συνεπώς πάσχουμε από ξηροφθαλμία, ο κερατοειδής μπορεί εκτάκτως να ζητήσει παραπάνω οξυγόνο από τους παρακείμενους ιστούς, γεγονός που κλινικά καταλήγει σε υπεραιμία των οφθαλμών. Η ξηροφθαλμία δεν είναι απλώς ένας ερεθισμός των οφθαλμών. Μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις, και πρέπει να διαγνωστεί από ειδικό. Η ρύθμιση του δακρυϊκού φιλμ επηρεάζεται με ακρίβεια από εξωτερικούς, ορμονολογικούς, και εγκεφαλικούς παράγοντες. Η απορρύθμιση κάποιων από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία. Οι κύριοι μηχανισμοί είναι η μειωμένη παραγωγή δακρύων, η καθυστερημένη παροχέτευση των δακρύων και η αλλοιωμένη σύστασή τους. Ειδικά η αλλοιωμένη σύσταση είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος ξηροφθαλμίας, που οδηγεί σε φλεγμονή των επιφανειακών κυττάρων του κερατοειδούς και του επιπεφυκότα.


Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας είναι μία πολυπαραγωγική πάθηση των δακρύων και της επιφανείας του οφθαλμού . Αυτό οδηγεί σε δυσφορία , προβλήματα στην όραση , αστάθεια του δακρυϊκού φιλμ , με πιθανές ζημιές της οφθαλμικής επιφάνειας. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ωσμωτικότητα του δακρυϊκού φιλμ και φλεγμονής της οφθαλμικής επιφάνειας.

 

Dry Eye Patient

Ασθενής με συμπτώματα ξηροφθαλμίας (οιδήματα βλεφάρων, υπεραιμία επιπεφυκότα, δακρύρροια)

 

Τι προκαλεί την Ξηροφθαλμία;

Τι προκαλεί την Ξηροφθαλμία;

Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας έχουν σοβαρή επίπτωση στην ποιότητα ζωής των πασχόντων. Οι αιτίες και οι μηχανισμοί είναι πολυποίκιλοι και υπάρχουν πολλοί

Περισσότερα

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές Ξηροφθαλμίας;

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές Ξηροφθαλμίας;

Η Ξηροφθαλμία είναι μια δυσλειτουργία του δακρυϊκού συστήματος, που αποτελείται από: Τους δακρυϊκούς αδένες Την οφθαλμική επιφάνεια (κερατοειδής, επιπεφυκότας

Περισσότερα


Πως γίνεται η διάγνωση της Ξηροφθαλίας ;

Πως γίνεται η διάγνωση της Ξηροφθαλίας ;

Η “Μονάδα αντιμετώπισης Ξηροφθαλμίας” του Athens Eye Hospital προσφέρει μια πλήρη γκάμα διαγνωστικών εργαλείων για τους πάσχοντες από Ξηροφθαλμία. Ο στόχος

Περισσότερα

Πώς θεραπεύεται η Ξηροφθαλμία;

Πώς θεραπεύεται η Ξηροφθαλμία;

Καθώς οι αιτίες της ξηροφθαλμίας είναι ποικίλες, έτσι και η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη. αλλάξτε τις καθημερινές σας συνήθειες / τρόπο ζωής κάνετε

Περισσότερα


Ο ρόλος των Demodex στην ξηροφθαλμία

Ο ρόλος των Demodex στην ξηροφθαλμία

Τα ακάρεα Demodex είναι παράσιτα που ζούνε στον ανθρώπινο οργανισμό και συνηθως παρατηρούνται στην περιοχή της μύτης και των βλεφάρων. ‘Έχουν μέγεθος 50-350μm,

Περισσότερα

Τι είναι η θεραπεία IPL; Γιατί έχει επιτυχία;

Τι είναι η θεραπεία IPL; Γιατί έχει επιτυχία;

Η θεραπεία IPL χρησιμοποιείται συχνά από ιατρούς και αισθητικούς για την αντιμετώπιση προβλημάτων του δέρματος. Η θεραπεία IPL πλέον είναι δημοφιλής και

Περισσότερα