Πέρα από την ορθότητα της ιατρικής συνταγής σημαντικό ρόλο παίζουν και τα γυαλιά (δηλαδή ο σκελετός και οι φακοί) που θα φορέσει τελικά το παιδί.

Πέρα από την ορθότητα της ιατρικής συνταγής σημαντικό ρόλο παίζουν και τα γυαλιά (δηλαδή ο σκελετός και οι φακοί) που θα φορέσει τελικά το παιδί.

Ο σκελετός των γυαλιών πρέπει να είναι ο κατάλληλος για το πρόσωπο του παιδιού όχι μόνο από αισθητική άποψη αλλά και από ουσιαστική. Κατά την επιλογή του σκελετού πρέπει να ληφθεί υπόψη το μέγεθος της ρίζας της μύτης του παιδιού, ώστε να μην του γλιστράνε τα γυαλιά, ενώ το κάτω μέρος του σκελετού δεν θα πρέπει να ακουμπάει στα μάγουλα του παιδιού.

Οι φακοί των παιδικών γυαλιών είναι κατά κανόνα από πλαστικό, ώστε να αντέχουν περισσότερο, ενώ είναι και ελαφρότεροι καθιστώντας τα γυαλιά πιο ανεκτά για το παιδί.

Η διαθλαστική δύναμη των φακών των γυαλιών δεν είναι ακριβώς η ίδια σε όλη τους την επιφάνεια. Η συνταγογραφημένη δύναμη του φακού εντοπίζεται στο κέντρο του, δηλαδή στο σημείο του φακού που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την κόρη του ματιού.

Επειδή το πάχος (άρα και η δύναμη) ενός μυωπικού φακού αυξάνει, όσο απομακρυνόμαστε από το «κέντρο» του (αμφίκοιλος φακός), ασθενείς που η μυωπία τους έχει μεγαλώσει σε σχέση με την τελευταία συνταγή τους, ανασηκώνουν λίγο τα γυαλιά τους, ώστε να κοιτάξουν από κάποιο ισχυρότερο σημείο του φακού.

Η απόσταση των κέντρων των γυαλιών καθορίζεται από τη διακορική απόσταση του παιδιού. Αυτή η μέτρηση δεν γίνεται συνήθως από τον γιατρό και δεν αναγράφεται στη συνταγή, παρά το ότι στα συνταγόχαρτα συχνά υπάρχει ο κατάλληλος χώρος.

Την απόσταση αυτή μετρά ο οπτικός με τη χρήση ειδικού οργάνου μέτρησης, πριν προχωρήσει στην κατασκευή των γυαλιών.