Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Ο Κος Μαυρικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1997 από το Πανεπιστήμιο του Καρόλου, 3η Ιατρική Σχολή, Πράγα, Τσεχία. Έλαβε την ειδικότητα της oφθαλμολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα Νοσοκομεία Eastbourne, Sussex Eye (τμήμα των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Brighton και Sussex), και Royal Berkshire. Έχει εξειδικευτεί στην οφθαλμική πλαστική και στις παθήσεις δακρυικής συσκευής στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα Νοσοκομεία Sussex Eye και Queen Victoria υπό την επίβλεψη των Κων Brittain και Malhotra αντίστοιχα. Επιπλέον, έχει εξειδικευτεί στον οφθαλμικό κόγχο στο Πανεπιστήμιο British Columbia, Βανκούβερ, Καναδάς, υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Jack Rootman, ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός για τις γνώσεις και την εμπειρία του στις παθήσεις του κόγχου καθώς και για την πολύ σημαντική συμβολή του στην εξέλιξη της χειρουργικής αυτού.

Μετά από 13 χρόνια εκπαίδευσης στην Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, ο Κος Μαυρικάκης επέστρεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2006. Από τότε εργάζεται στην Αθήνα ως χειρουργός οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στην οφθαλμική πλαστική, παθήσεις δακρυικής συσκευής και κόγχου.

Έλαβε το διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το Μάιο του 2005.

Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αττικόν στην Αθήνα, από το Σεπτέμβριο του 2006 έως το Σεπτέμβριο του 2009, έχοντας αναλάβει την εκπαίδευση των ειδικευομένων οφθαλμολογίας στον τομέα της εξειδίκευσης του.

Έχει μεταφράσει στα Ελληνικά το βιβλίο ‘A Manual of Systematic Eyelid Surgery’ (Εγχειρίδιο Χειρουργικής Βλεφάρων), 3η έκδοση, του συγγραφέα J.R.O. Collin, το οποίο αποτελεί το πρώτο εγχειρίδιο οφθαλμικής πλαστικής στην ελληνική γλώσσα και κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2012.

Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του ‘Orbit’, το επίσημο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οφθαλμικής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής (ESOPRS), της Εταιρείας Οφθαλμικής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής Ασίας και Ειρηνικού (APSOPRS), και της Εταιρείας Οφθαλμικής Πλαστικής Χειρουργικής Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας (ANZSOPS).

Είναι σύμβουλος συντακτικής επιτροπής σε 9 μεγάλα επιστημονικά περιοδικά συμπεριλαμβανομένων των ‘Ophthalmology’, ‘Ophthalmic Plastic and Reconstructive Surgery’, και ‘Eye’.

Έχει περισσότερες από 50 δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμβάλλει στη συγγραφή ενός κεφαλαίου στην επιστημονική εγκυκλοπαίδεια ‘Encyclopedia of the Eye’ του εκδοτικού οίκου Elsevier, η οποία κυκλοφορεί από το Μάιο του 2010. Έχει παρουσιάσει επιστημονικές εργασίες, έχει δώσει ομιλίες και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Σλοβενία, Τουρκία, και Σιγκαπούρη.

Ο Κος Μαυρικάκης είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Οφθαλμικής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής (ASOPRS), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οφθαλμικής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής (ESOPRS), της Βρετανικής Εταιρείας Οφθαλμοπλαστικής Χειρουργικής (BOPSS), της Ελληνικής Εταιρείας Οφθαλμικής Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής (ΕΕΟΠΕΧ), της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας, της Παγκόσμιας Εταιρείας Ιατρικής Αντιγήρανσης (WOSAAM), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Όρασης και Οφθαλμικής Έρευνας (EVER), και της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (AAO).

Είναι υπεύθυνος του τμήματος Οφθαλμικού Κόγχου στο Athens Eye Hospital.

 

Website: www.ioannismavrikakis.gr