Το τμήμα ορθοπτικής του Athens Eye Hospital εξειδικεύεται σε ιδιαίτερες περιπτώσεις αποκατάστασης της όρασης

Ορθοκερατολογία

Είναι μια μη επεμβατική μέθοδος, για την διόρθωση της μωπίας με ειδικούς φακούς επαφής τη νύχτα κατά τον ύπνο, έτσι ώστε το πρωί να μην χρειάζεται να φοράμε γυαλιά ή φακούς επαφής. Η Ορθοκερατολογία έχει αναγνωριστεί εδώ και χρόνια από την American Academy of Ophthalmology ως μια ασφαλής και ποτελεσματική , μη- επεμβατική μέθοδος για την διόρθωση της ήπιας μυωπίας και μικρού βαθμού αστιγματισμού.


Πρίσματα για νευρο-οφθαλμολογικές παθήσεις

Αρκετές φορές, μετά από αιμορραγικό ή ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ή μετά από κάπιοι χειρουργείο στον εγκέφαλο, ή κάποια φλεγμονή, εμφανίζεται το φαινόμενο της ομώνυμης ημιανοψίας. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι άλλο από την απώλεια του δεξιού η του αριστερού οπτικού πεδίου της όρασης. Στο τμήμα ορθοπτικής μπορούν να εφαρμοστούν είδικά πρίσματα (yoked prisms) τα οποία μπορούν να μετακινήσουν την εικόνα από το <<τυφλό>> τμήμα του οπρικού πεδίου στο λειτουργικό.


Ορθοπτικές ασκήσεις για ανεπάρκεια σύγκλισης

Η ανεπάρκεια σύγκλισης είναι μια κατάσταση που επηρεάζει αρνητικά αρκετούς ασθενείς κάποια στιγμή στη ζωή τους, κυρίως παιδιά στη σχολική ηλικία και φοιτητές στη φοιτητική ζωή. Συνίσταται στην αδυναμία σύγκλισης των ματιών κατά την κοντινή όραση, με συνεπαγόμενη κοπιωπία, διπλωπία και θάμβος. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοήθεις, σπάνια μπορεί να είναι σύμπτωμα κάποιας σοβαρής νευροοφθαλμολογικής πάθησης. Στο τμήμα ορθοπτικής του Athens Eye Hospital εφαρμόζονται ειδικές ασκήσεις για την εξάσκηση της οφθαλμοκινητικότητας και της συνεργασίας των οφθαλμών και συνεπώς την ανακούφιση αυτής της κατάστασης.


Όραση και δυσλεξία

Στο τμήμα ορθοπτικής του Athens Eye Hospital, μπορεί να γίνει ειδική μελέτη για την ενδελεχή καταγραφή της λειτουργίας της όρασης σε καταστάσεις δυσλεξίας. Ένα ποσοστό ατόμων με δυσλεξία εμφανίζει συνοδές δυσλειτουργίες και παθήσεις της όρασης, οι οποίες δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά του. Οι καταστάσεις αυτές μπορούν να διερευνηθούν λεπτομερώς στο τμήμα ορθοπτικής του Athens Eye Hospital.

 

Θεραπεία αμβλυωπίας

Η αμβλυωπία, ή τεμπέλικο μάτι όπως είναι ευρύτερα γνωστή, είναι μια πολύ συχνή κατάσταση σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Μπορεί να οφείλεται είτε σε στραβισμό, είτε σε ανισομετρωπία (μεγάλη διαφορά σε βαθμούς από το ένα μάτι στο άλλο), είτε σε μηχανική παρεμπόδιση της όρασης (π.χ. πτώση βλεφάρου). Στο ειδικό τμήμα ορθοπτικής του Athens Eye Hospital η αμβλυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και μόνιμα.