Τα αιμαγγειώματα είναι καλοήθεις όγκοι που οφείλονται σε συσσώρευση διευρυμένων αγγείων. Μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, η παρουσία τους όμως γίνεται ιδιαίτερα αισθητή όταν εντοπίζονται στο δέρμα.

Αποτελούν πολύ συνηθισμένη κατάσταση: 10-15% των βρεφών έχουν σε κάποια περιοχή του σώματός τους τουλάχιστον ένα αιμαγγείωμα. Εμφανίζονται πιο συχνά στα κορίτσια παρά στα αγόρια και στα πρόωρα παρά στα τελειόμηνα.

Στο δέρμα φαίνονται ως έντονα κόκκινες ή μωβ ψηλαφητές αλλοιώσεις, που μπορεί να θυμίζουν κόκκινη σάλτσα ή φράουλα και παρουσιάζονται αρκετές εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Άλλα έχουν μέγεθος λίγα εκατοστά και άλλα μπορεί να είναι τόσο μεγάλα ώστε να καλύπτουν το μισό κεφάλι του παιδιού. Το μέγεθός τους μπορεί να αυξηθεί ραγδαία τους πρώτους μήνες αλλά στη συνέχεια παραμένει σταθερό για αρκετά χρόνια και τελικά αρχίζει να μειώνεται, ώστε στην εφηβεία τα περισσότερα αιμαγγειώματα να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Αν το αιμαγγείωμα βρίσκεται στα βλέφαρα του παιδιού και είναι αρκετά μεγάλο, μπορεί να οδηγήσει σε συνέπειες αντίστοιχες μιας μεγάλης βλεφαρόπτωσης, δηλαδή να εμποδίσει την όραση και, αν δεν αντιμετωπιστεί, να οδηγήσει σε αμβλυωπία.

Μερικές φορές η θεραπεία με στεροειδή μπορεί να ανακόψει ή και να αντιστρέψει την ταχεία αύξηση των αιμαγγειωμάτων αλλά οι παρενέργειές τους περιορίζουν τη χρήση τους στα πολύ σοβαρά περιστατικά, όπου απειλείται η όραση του παιδιού. Νεώτερες μέθοδοι αντιμετώπισης για τα επίπεδα κυρίως αιμαγγειώματα περιλαμβάνουν τη χρήση ειδικού παλμικού Laser χρωστικής (dye Laser), που απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη στο εσωτερικό των αγγείων προκαλώντας τους θρόμβωση χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί.