Η πρόληψη είναι προτιμότερη ακόμη και από την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Η πρόληψη είναι προτιμότερη ακόμη και από την πιο αποτελεσματική θεραπεία. Αυτό είναι κάτι που ισχύει όχι μόνο στην οφθαλμολογία αλλά και σε όλη την ιατρική.

Η πρόληψη όμως, όταν αναφερόμαστε σε μικρά παιδιά, είναι πάντα ευθύνη των γονέων. Είναι στη φύση των παιδιών να είναι δραστήρια, περίεργα για το περιβάλλον τους και να αναζητούν την περιπέτεια. Οι κανόνες λένε λίγα πράγματα στις μικρές ηλικίες και η συναίσθηση του κινδύνου απουσιάζει χαρακτηριστικά.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να καταστήσουν το σπίτι «φιλικό για τα παιδιά». Οι κίνδυνοι πρέπει, όσο είναι δυνατόν, να περιοριστούν. Τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά και όλες οι επικίνδυνες ουσίες πρέπει να αποθηκεύονται σε μέρη που το παιδί δεν μπορεί να προσεγγίσει. Αιχμηρά αντικείμενα, όπως ψαλίδια και μαχαίρια, δεν πρέπει να εγκαταλείπονται οπουδήποτε, ενώ οι εξώπορτες πρέπει πάντα να ελέγχονται, μήπως βγει το παιδί έξω από τη ζώνη επιρροής των γονέων.

Αν το παιδί ασχολείται με κάποιο άθλημα ή κάνει ποδήλατο, πρέπει να φορά προστατευτικό κράνος και προστατευτικά γυαλιά, ιδιαίτερα αν ήδη υπάρχει πρόβλημα με κάποιο από τα μάτια.

Ένας τέτοιος προστατευτικός εξοπλισμός δεν είναι απαραίτητα αντιαισθητικός. Υπάρχει στο εμπόριο μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων, που ενθαρρύνουν το παιδί να τον φορά με ευχαρίστηση στις διάφορες δραστηριότητές του με τα άλλα παιδιά.