Τραυματισμοί στο μάτι του παιδιού

Οι πτώσεις και τα μικροατυχήματα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για αθώους τραυματισμούς και η συνηθέστερη κατάληξη είναι λίγες εκδορές και πολύ …κλάμα!

Όταν όμως ο τραυματισμός αφορά τα μάτια ενός παιδιού, η ανησυχία της οικογένειας είναι μεγαλύτερη. Στη συνείδηση των περισσοτέρων μας το μάτι είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο όργανο και αυτό είναι μέχρις ενός σημείου αλήθεια, αφού αποτελείται από μαλακούς ιστούς, που πρέπει να είναι ακέραιοι, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία της όρασης.

Το μάτι όμως είναι αρκετά καλά προστατευμένο για εξωτερικό όργανο. Βρίσκεται μέσα στον οφθαλμικό κόγχο, που είναι μια ανθεκτική οστέινη θήκη, τα βλέφαρα προστατεύουν την εξωτερική του επιφάνεια από τους παράγοντες του περιβάλλοντος, ενώ η αντανακλαστική αντίδρασή μας σε κάθε κίνδυνο είναι να στρέψουμε το κεφάλι αλλού ή να καλύψουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια μας.

Μερικές φορές όμως κανένα μέτρο προστασίας δεν είναι αρκετό και ο τραυματισμός μοιάζει αναπόφευκτος.


Ακόμη και ένα προστατευτικό κράνος δεν είναι ορισμένες φορές ικανό να προστατέψει το αγγελούδι μας από έναν τραυματισμό!


Οι τραυματισμοί στα μάτια των παιδιών είναι αρκετά συχνοί. Μια αμερικανική στατιστική αναφέρει πάνω από 2.000.000 τραυματισμούς ετησίως στις Η.Π.Α., που είναι αρκετά σοβαροί ώστε να χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Αν και αρκετές περιπτώσεις τραυματισμού συμβαίνουν κατά τη διάρκεια παιχνιδιών ή αθλητικών δραστηριοτήτων, οι περισσότεροι τραυματισμοί απλά δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν. Πολλοί σοβαροί τραυματισμοί έχουν συμβεί, επειδή το παιδί απλά παραπάτησε και τραυματίστηκε σε ένα θάμνο ή μέσα στο σπίτι στη γωνία ενός επίπλου.

Αρκετά συχνή αιτία είναι και οι φιλονικίες μεταξύ των παιδιών, όπως και τα επιπόλαια πειράγματα, όπου ένα παιδί μπορεί να πετάξει στο άλλο κάποιο αντικείμενο, όπως π.χ. ένα στυλό. Είναι όμως πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένοι από τους τραυματισμούς στο κεφάλι ή στα μάτια των παιδιών είναι αποτέλεσμα της κακοποίησής τους από τους ίδιους τους γονείς.


Εκτίμηση της σοβαρότητας και πρώτες βοήθειες

Εκτίμηση της σοβαρότητας και πρώτες βοήθειες

Χημικά εγκαύματα στα μάτια, Τραυματική απόπτωση του επιθηλίου του κερατοειδούς

Περισσότερα

Εσωτερικά, θλαστικά και διατιτραίνοντα τραύματα του ματιού

Εσωτερικά, θλαστικά και διατιτραίνοντα τραύματα του ματιού

Οι τραυματισμοί είναι από τα πιο απρόβλεπτα συμβάντα στην οφθαλμολογία.

Περισσότερα


Πρόληψη

Πρόληψη

Η πρόληψη είναι προτιμότερη ακόμη και από την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Περισσότερα