Διάθλαση ονομάζεται η εκτροπή της ευθύγραμμης πορείας διάδοσης του φωτός, όταν διέρχεται από ένα διάφανο μέσο.

Το ανθρώπινο μάτι περιέχει μια σειρά διαθλαστικών μέσων, των οποίων η λειτουργία είναι να εστιάσουν το είδωλο των αντικειμένων που έχουμε μπροστά μας στον αμφιβληστροειδή.

Το πρώτο διαθλαστικό μέσο που συναντά το φως στην πορεία του είναι η δακρυική στιβάδα. Αν και η διαθλαστική της δύναμη είναι μικρή, η σημασία της είναι μεγάλη, κάτι που φαίνεται και από τη «βελτίωση» που επέρχεται στην οπτική μας οξύτητα μετά από μερικούς βλεφαρισμούς (ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων).

Το ισχυρότερο διαθλαστικό μέσο στο μάτι είναι ο κερατοειδής. Η μεγάλη του διαθλαστική δύναμη οφείλεται τόσο στη διαφορά του δείκτη διάθλασής του από τον αέρα, όσο και στη μεγάλη κυρτότητα της κεντρικής του περιοχής.

Ο κρυσταλλοειδής φακός έχει μικρότερη διαθλαστική δύναμη, αλλά έχει το επιπλέον χαρακτηριστικό της δυναμικής μεταβολής της, που μας επιτρέπει να εστιάζουμε το βλέμμα μας σε διάφορες αποστάσεις.

Η ευκρινής όραση δεν είναι όμως πάντα εφικτή, παρότι το μάτι μπορεί να είναι κατά τα αλλά «υγιές». Κατασκευαστικοί λόγοι όπως μεγαλύτερη ή μικρότερη κυρτότητα του κερατοειδούς, ποικιλία στο μέγεθος του ματιού κλπ. κάνουν αδύνατη την εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή χωρίς κάποιου είδους διόρθωση. Τέτοιες διαταραχές λέγονται διαθλαστικές ανωμαλίες και αποτελούν τη συνηθέστερη αιτία θόλωσης της όρασης.


ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ

Στο Athens Eye Hospital αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς που θέλουν να απαλλαγούν από τα γυαλιά με σεβασμό και ειλικρίνεια. Τους ενημερώνουμε αναλυτικά για τα υπέρ και τα κατά όλων των νέων τεχνικών, και τους βοηθάμε να κάνουν τη σωστή επιλογή της μεθόδου αντιμετώπισης που τους ταιριάζει, χωρίς να τους αφήσουμε να παρασυρθούν από φανταχτερούς τίτλους και διαφημίσεις, που καλλιεργούν υπερβολικές και αβάσιμες προσδοκίες. - Περισσότερα »

Λεωφ. Βουλιαγμένης 45
166 75 Γλυφάδα