Τι σημαίνει καλή όραση

Η όραση είναι μια πολύπλοκη αίσθηση με πολλές παραμέτρους. Για να χαρακτηρίσουμε την όραση ενός ατόμου ως καλή η φυσιολογική, δεν αρκεί μόνο να έχει υψηλή διακριτική ικανότητα (οπτική οξύτητα), αλλά πρέπει να περιλαμβάνει σωστή αντίληψη των χρωμάτων, σωστή αίσθηση του βάθους (στερεοσκοπική όραση) και φυσιολογικό εύρος και κάλυψη των οπτικών πεδίων. - Περισσότερα »

Ο έλεγχος της οπτικής οξύτητας

Η οπτική οξύτητα μετράται ποσοτικά με έλεγχο του μικρότερου αντικειμένου που μπορεί να διακρίνει ο εξεταζόμενος σε δεδομένη απόσταση. Για τα παιδιά που γνωρίζουν το αλφάβητο τα αντικείμενα αυτά είναι συνήθως γράμματα ή αριθμοί, που προβάλλονται σε ένα οπτότυπο, ενώ εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σχήματα ή ζωγραφιές. - Περισσότερα »

Ο έλεγχος των οπτικών πεδίων

Η μέτρηση της οπτικής οξύτητας αφορά την κεντρική όραση, δηλαδή την ικανότητα να διακρίνουμε τα αντικείμενα στα οποία στρέφουμε το βλέμμα μας. Εξίσου σημαντική όμως για τη ζωή μας είναι και η περιφερική όραση, δηλαδή η αντίληψη των αντικειμένων που δεν τα κοιτάμε απευθείας αλλά τα αντιλαμβανόμαστε «με την άκρη του ματιού μας». - Περισσότερα »

Ο έλεγχος της χρωματικής αντίληψης

Γενικά οι διαταραχές στη χρωματική αντίληψη δεν αφορούν τα κορίτσια. Πάνω από το 8-10% των αγοριών όμως έχουν κάποια μορφή δυσχρωματοψίας, που συνήθως αφορά τις αποχρώσεις του κόκκινου και του πράσινου. Πλήρης αχρωματοψία είναι ιδιαίτερα σπάνια. - Περισσότερα »

Λεωφ. Βουλιαγμένης 45
166 75 Γλυφάδα