Οι κάθετοι στραβισμοί είναι κατά κανόνα μη συνεκτικοί, δηλαδή η γωνία των ματιών αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με τη βλεμματική θέση.
Τα περισσότερα παιδιά καταφέρνουν να εξουδετερώσουν την προκαλούμενη διπλωπία γέρνοντας το κεφάλι τους σε τέτοια θέση, ώστε τα μάτια να είναι ευθυγραμμισμένα. Αυτό είναι και το πρώτο σημείο που παρατηρούν οι γονείς και που τους οδηγεί στον παιδίατρο ή στον οφθαλμίατρο, μιας και η παρέκκλιση αυτή καθαυτή είναι συχνά δύσκολο να γίνει αντιληπτή.
Οι σημαντικότεροι τύποι κάθετων παρεκκλίσεων είναι η υπερλειτουργία του κάτω λοξού, η υπερλειτουργία του άνω λοξού και η ασύνδετη κάθετη παρέκκλιση.
Υπερλειτουργία του κάτω λοξού
Η κίνηση του ματιού που προκαλεί ο κάτω λοξός οφθαλμοκινητικός μυς είναι προς τα άνω και έσω (ρινικά).
Υπερλειτουργία του άνω λοξού
Η κίνηση του ματιού που προκαλεί ο άνω λοξός οφθαλμοκινητικός μυς είναι προς τα κάτω και έσω (ρινικά).
Ασύνδετη κάθετη παρέκκλιση (DVD)
γνωστή και ως DVD (Dissociated Vertical Deviation), είναι το φαινόμενο της άνω στροφής του ματιού, όταν αυτό καλύπτεται.
Συγγενής παράλυση του άνω λοξού
Ο άνω λοξός μυς νευρώνεται από το 4ο κρανιακό νεύρο (τροχιλιακό) και η δράση του είναι να στρέφει το μάτι προς τα κάτω και έσω (ρινικά).
Φαινόμενα A και V
Το φαινόμενο V παρατηρείται κυρίως κατά την αμφοτερόπλευρη υπερλειτουργία των κάτω λοξών, ενώ το φαινόμενο Α κατά την αμφοτερόπλευρη υπερλειτουργία των...
Σύνδρομο Duane
Πρόκειται για ένα σπάνιο συγγενές σύνδρομο στραβισμού, που χαρακτηρίζεται από περιορισμό των οφθαλμικών κινήσεων, εισολκή του ματιού και στένωση της βλεφαρικής...
Σύνδρομο Brown
Το σύνδρομο Brown χαρακτηρίζεται από αδυναμία του ματιού να κοιτάξει προς τα πάνω, όταν βρίσκεται στη θέση προσαγωγής